Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tölgyessy: \"Gyurcsánnyal történelmi vereséget szenvedhet a baloldal\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tölgyessy Péter szerint nem volt igazán átütő az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvény miatt hirdetett sztrájk. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenccel történelmi vereséget szenvedhet a következő országgyűlési választásokon a magyar baloldal.

Magyar viszonylatban egészen nagynak számított a december 17-i sztrájk, amelyet az egészségbiztosítás átalakítása ellen hirdettek, a nemzetközi példákat tekintve azonban "jelentéktelen semmi" - mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter politikai elemző.

Magyarországon lényegében nincs sztrájk, az erről készített statisztikák Szingapúréval vetekednek, pedig az lényegében diktatúra - tette hozzá a szakértő, aki szerint ez jelentős probléma, a munkavállalók - a gyenge szakszervezetek miatt - ugyanis nagyon védtelenek.

Hatástalan

Tölgyessy Péter szerint a hétfői sztrájk messze nem volt átütő, lényegi hatása nem volt sem a konfliktusokra, sem a politikai helyzetre.

A szakértő elmondta: hiába a jobboldali politikai, valamint az attól részben független erős szociális elégedetlenség, ez nem fejeződik ki az ország életét felborító, a helyzetet megváltoztató aktív ellenállásban.

Szabad demokraták nehéz helyzetben

Az SZDSZ helyzete szinte megoldhatatlan, amellett ugyanis, hogy szerkezeti problémái vannak, "nagyon elfáradt" párttá vált, ráadásul rendkívüli módon összekötötte sorsát Gyurcsány Ferencével - mondta Tölgyessy Péter, aki szerint komoly problémát okoz a szabad demokratáknak, ha a miniszterelnök megbukik.

A jelenlegi helyzetből a párt kitörni csak úgy tudhat, ha Gyurcsány Ferenc végül mégis csak sikeres lesz, az emberek pedig azt mondják majd: megérte, ez azonban egyáltalán nem valószínű. Sőt, elképzelhető, hogy a politikus vezetésével a következő választásokon történelmi vereséget szenved a baloldal - közölte a politikai elemző. Gyurcsány Ferenc állandóan arról beszél, hogy be akarja fejezni a Kádár-korszakot, egy furcsa értelemben pedig lehet, hogy be is fejezi: ha a szocialista párt történelmi vereséget szenved, már csak újrakezdés lehetséges, szinte teljesen új baloldal jöhet létre - közölte a szakértő.

Vezetőcsere, új kurzus


Olyan rosszak a közvélemény-kutatási adatok, hogy ha azoknak csak a fele igaz, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy az SZDSZ kiszorul a Parlamentből, az MSZP képviselőinek a száma pedig a felére csökken - jelentette ki a politikai elemző.

Tölgyessy Péter szerint csak akkor van értelme a szocialista vezetőcserének, ha azután azt lehet mondani, hogy befejeződött a Gyurcsány-korszak, és más, egy megértőbb, kisember-központúbb, a hagyományos baloldali értékekre jobban odafigyelő kurzus kezdődik.

Azt is látnia kell a szocialista pártnak, hogy ez nem játék - mondta a szakértő, aki szerint elképzelhető, hogy a következő választáson nem szoros eredmény születik, hanem nagyarányú vereséget szenved a baloldal.

Messze van még 2010

Az elemző elmondta: az előrehozott választások esélye igencsak csekély. Viszont 2010 még olyan messze van, hogy annak esélyeit nem igazán épületes latolgatni. Még az sem lehetetlen, hogy a szocialisták Gyurcsány Ferenc vagy más miniszterelnök vezetése alatt fordítanak. Most mégis inkább Orbán Viktor visszatérte látszik valószínűbbnek.

De a Fidesz is sokat hibázik. A következő kormánynak ugyanazt a nehéz helyzetet kell megoldania, ami mostaninak kevéssé sikerül. A magyar politika előtt álló roppant teendőkhöz képest mind tehetetlenebbnek látszanak a baloldal pártjai. Ám az ígéreteivel túlságosan elkötelezett mai Fidesz sem látszik igazán alkalmasnak a rettenetes gondok megoldására.