eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Az új egészségbiztosítási rendszer önmagát roppantja majd össze"

Rékassy Balázs egészségközgazdász szerint az egészségbiztosítási törvény nagyon nehezen megvalósítható. Rékassy Balázs úgy véli: nincs annyi egészségbiztosítási szakember Magyarországon, hogy minden regionális pénztár élére jusson egy. A törvény elfogadása kapcsán a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István elmondta: komoly kétségei vannak afelől, hogy az hatályossá válik, ám, ha így is lesz, az elképzelt rendszer akkor is megvalósíthatatlan.

Alapjaiban rossz az egészségbiztosítási rendszer módosításának koncepciója - jelentette ki az InfoRádióban Rékassy Balázs egészségközgazdász, aki elmondta: Európában sehol sem bizonyosodott be, hogy a több-biztosítós rendszer jobbá és hatékonyabbá tudja tenni az egészségügyi ellátást.

Rékassy Balázs szerint nagyon sok energiát kell majd fordítani a biztosítók és az állam közötti megállapodások megkötésére, nehezen megvalósítható ugyanis az az elképzelés, amely szerint az előbbieknek 49, az utóbbinak pedig 51 százalékos tulajdonjoga lesz.

Kevés a szakember

Az egészségközgazdász úgy véli: komoly problémát jelent, hogy nincs Magyarországon elég egészségbiztosításhoz értő szakember a 22 pénztár élére.

Az is gondot okozhat, hogy a rendszer egy idő után átalakul majd: egyes pénztárak felvásárolnak másokat, az elképzelések szerint hat-nyolc működik majd tovább. Ez azonban azt jelenti, hogy a 22 pénztár élére felvett szakértők közül többet el kell majd bocsátani - magyarázta Rékassy Balázs.

Nem lesz jobb a betegeknek

Rékassy Balázs szkeptikus, szerinte nem lesz jobb a betegeknek az új rendszer bevezetése után, hiszen a költséghatékonyabb egészségügy megteremtése érdekében kórházi ellátásokat kell megszüntetni.

Az egészségközgazdász elmondta: alaptétel, hogy az egészségügyben vásárlói aszimmetria működik, vagyis a vásárló sosem lesz megfelelően informált, ezt pedig kihasználják majd a pénztárak is.

A pénztáraknak - véli a szakértő - nem az lesz a legfontosabb, hogy a minőséget javítsák, sokkal inkább a szolgáltatáshoz való hozzáférést csökkentik majd, ezáltal könnyebben lehetnek költségtakarékosak.

Az orvosokkal nem foglalkozik

Az egészségbiztosítási törvény nem tesz említést az egészségügyben dolgozók bérezéséről, amely a rendkívül nehéz helyzetben lévő orvosok számára sem kínál megoldást - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István hozzátette: a költségvetés számainak megismerése után arra lehet számítani, hogy fokozódik a "nyomorúságos helyzet" az ágazatban.

A kamarai elnök úgy véli, nem igaz, hogy a szolgáltatók versenye jobb színvonalú ellátást eredményez majd: verseny a pénztárak között csak a profitért lesz, ennek pedig a betegek csak kárát fogják látni.

Nem vezetik be

A több-biztosítós rendszer Éger István szerint nem fog beindulni, mivel az egészségbiztosítási törvény inkoherens és kezelhetetlen.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke kijelentette: nem biztos abban, hogy a hétfőn elfogadott törvény közjogilag is hatályos lesz. Ha mégis - véli Éger István -, akkor az önmagát roppantja majd össze, mert sok ponton egyszerűen értelmezhetetlen.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×