eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egészségbiztosítási törvényjavaslat: az ellenzők érvei

A kormánypártok egészségbiztosítási reformját már a kezdetek óta elutasítja az ellenzék. A törvényjavaslat ugyanakkor több szakmai és civil szervezet szerint is elfogadhatatlan. Õk mindannyian a tervezet visszavonását sürgették.

Az SZDSZ választási programjának egyik fontos eleme volt az egészségügy átalakítása. Talán a párt sem számított arra, hogy az elképzelésük - amely azóta az MSZP-vel történt egyeztetések alatt jócskán változott - ekkora vihart kavar.

Az ellenzék a kezdetek óta támadja a javaslatot. A fideszes Mikola István szerint a reform káoszt, valamint a szabad orvos- és kórház választás megszűnését hoz magával.

"Ez a javaslat szétrombolja a tb-egységet, megszünteti a nemzeti kockázatközösséget, és a szolidaritást" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A kormány egészségbiztosítási reformja ellen a Magyar Orvosi Kamara is tiltakozott. A szervezet elnöke, Éger István szerint a magyar egészségügy problémáira csakis az egységes Országos Egészségbiztosítási Pénztár fejlesztése jelentene megoldást.

"Az új rendszer következménye lesz a társadalombiztosításban meglévő szolidaritás megszűnése" - jelentette ki Éger István.

Novemberben több mint 20 civil, és szakmai szervezet köztük egészségügyi szakdolgozók, pedagógusok, környezetvédők, a betegek érdekeit védő szervezetek, valamint a szakszervezetek fogtak össze a kormány egészségbiztosítási reformja ellen.

Többek a Korányi Alapítvány munkatársának Gilly Gyulának az alternatív törvényjavaslatátát támogatták. Szerinte a társadalombiztosítás nem keveredhet az üzleti célokkal, épp ezért a finanszírozó intézménynek valóságos biztosítóként, szolgáltatásvásárlóként és ellátásszervezőként kell működnie.

A tiltakozók száma egyre nagyobb lett. Az egészségbiztosítási koncepciót ellenzők mellé becsatlakozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a református egyház is.

A múlt héten Válaszúton címmel nyílt levelben kérte 140 társadalomtudós, szakszervezeti vezető, környezetvédő, művész és aktivista a kormánypárti parlamenti képviselőktől, hogy utasítsák el a reformtervezetet.

A petíciót jegyző Tamás Gáspár Miklós szerint, ha meg is szavazzák a politikusok a reformot, a rendszer átalakítását nem tudják majd véghez vinni.

A törvényjavaslatot rengetegen kifogásolták a Professzorok Batthyányi Körétől kezdve a hentesek érdekképviseletéig. Az egészségbiztosítási rendszer átalakításának vitája oda vezetetett, hogy országszerte sztrájkot szerveztek a pedagógusok, vasutasok, gazdaszervezetek és orvosok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×