Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért aggódik Szili Katalin?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aggályosnak tartja az egészségügyi törvény megszavazásának társadalmi körülményeit a Parlament elnöke. Szili Katalin ezért azt kérte a miniszterelnöktől és a szocialista párt frakcióvezetőjétől, hogy az Országgyűlés a december 17-i végszavazás helyett februárban döntsön a jogszabálytervezetről.

Javaslatát Szili Katalin az MSZP-frakció ülésén is felvetette, de ott leszavazták, és a kormány sem enged a kérésének.

Pedig az Index internetes hírportál információi szerint a házelnök nem a jogszabály-tervezet tartalmát kifogásolta, hanem azzal érvelt, hogy az egészségügyi reform minden ellenzője ködképekkel hadakozik, mivel nem ismerik a javaslatcsomag konkrétumait, és februárig a kormány és a szocialisták megértethetnék a változások lényegét a társadalommal.

Szili Katalin továbbá azért is szerencsésnek vélte a februári időpontot, mert addig a törvény végrehajtási utasítása is elkészül, így konkrétan kiderül, miképp alakul majd át az egészségügyi szisztéma.

Csak az elégedetlenséget szítaná?

Az Index értesülése szerint tehát a házelnök javaslata nem aratott osztatlan sikert a frakcióban. A szocialisták szerint ugyanis a halogatás nem jelentene mást, mint újabb háromhónapnyi garantált sztrájkot, illetve elégedetlenkedést.

Úgy vélték továbbá, hogy szerencsétlen lenne, ha az egészségügyi törvény lebegtetésével plusz muníciót biztosítanának a Fidesz februárra csúcsra járatott népszavazási kampányához.

A nagyvonalú ajánlat

A párt frakcióvezetése ugyanakkor azt a meglepő lehetőséget kínálta fel a szocialista honatyáknak, hogy aki felmentést akar kérni az egészségügyi törvény végszavazásáról, az most büntetlenül megteheti ­- anélkül, hogy ki kellene fizetnie a frakciófegyelem megsértéséért járó százezer forintot.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető pedig közölte: az MSZP képviselőcsoportja megszavazta, hogy december 17-én legyen az egészségbiztosítási törvény végszavazása.

Az MTI információi szerint egyébként a halasztást kezdeményező Szili Katalin, az Országgyűlés elnökeként valószínűleg ülést fog vezetni a szavazás idején, így szavazni sem tud majd.