eur:
390.59
usd:
366
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyre kevesebb a potyautas az egészségügyben

Hatszázezer ember egészségügyi ellátásra jogosító jogviszonya rendeződött az április óta tartó ellenőrzések során. A jövő évtől már minden egészségügyi szolgáltató köteles lesz ellenőrizni azt, hogy a beteg fizeti-e a társadalombiztosítási járulékot, ha pedig "potyautast" talál, jeleznie kell az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Az OEP ezt az adóhatóságnak köteles jelenteni. A betegeken a hatóság csak az elmaradt járulékot kérheti számon, az ellátása költségét nem kell megfizetniük.

A jövő évtől minden egészségügyi szolgáltatónak ellenőriznie kell, hogy a páciens megfelelően fizeti-e a tb-járulékot, így januártól például a patikákban vagy a gyógyfürdőkben is lebukhatnak a potyautasok.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződött szolgáltatók internetes rendszer segítségével ellenőrzik majd a jogosultságot. Ha ezt elmulasztják, akkor az OEP finanszírozásuk 10 százalékát visszatartja.

A tervek szerint a szolgáltatóknak 2008 júliusáig kell az ellenőrzésre alkalmas online rendszert kiépíteniük.

Tisztul a kép

Az áprilisi adatokhoz képest jelenleg 600 ezerrel többen fizetnek járulékot. A jogviszony-ellenőrzés során 700 ezer levelet küldtek ki az érintett ügyfeleknek, amelyből eddig 247 ezerre érkezett válasz - számolt be róla az OEP főosztályvezetője.

A válaszolók 17 százaléka elismerte, hogy jogosulatlanul veszi igénybe a szolgáltatásokat, mivel nem fizet járulékot. Ezek az emberek már biztosan potyautasok - közölte Farkasinszki Ildikó.

A nyilatkozatot kitöltők közül 83 százalék vitatta a rendezetlen jogviszonyt, a válaszadók közel 60 százalékánál azonban már sikerült tisztázni a kérdést.

Az OEP főosztályvezetője hangsúlyozta: az is megkapja az orvosi ellátást, akinek nem rendezett a jogviszonya, utólag azonban ki kell fizetnie az elmaradt járulékokat.

Az APEH kopogtat majd

Változás a korábbiakhoz képest, hogy az OEP köteles jelenteni az elmaradásokat az adóhatóságnak: a szervezet havonta tájékoztatja majd az APEH-et, amely megállapítja, hogy csupán adminisztrációs hibáról, vagy valóban elmaradt járulékfizetésről van szó - mondta Farkasinszki Ildikó.

Az elmaradt járulékokat az adóhatóság be fogja hajtani - jelentette ki az OEP főosztályvezetője.

Jövőre tehát tovább szigorodnak az ellenőrzések a potyautasok kiszűrésére. A magyar lakosok közül jelenleg 9 millió 600 ezer embernek van rendezett jogviszonya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

Egyhangú döntéssel megszavazta kedd este az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát. Az orosz uránimport betiltásáról szóló törvény, amely most a Fehér Házba kerül Biden elnök aláírására célja, hogy a hatályba lépést követő 90 napon belül megtiltja az amerikai importot, ugyanakkor 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is tartalmaz – írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×