Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Négy BKV- és három Volán-szakszervezet biztosan sztrájkol december 17-én

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sztrájkot hirdet december 17-re a Budapesti Közlekedési Zrt. négy szakszervezete is, a munkabeszüntetés a tervek szerint üzemkezdettől 13 óráig tart majd. A Cinkota Autóbusz Üzem szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a munkakörülmények romlása, a létszámleépítések és a tervezett járatritkítások miatt tartanak munkabeszüntetést. Ugyancsak sztrájkol majd ezen a napon a Körös, a Vasi és az Alba Volán.

Munkabeszüntetést tart négy BKV-szakszervezet december 17-én üzemkezdettől 13 óráig a rossz munkakörülmények, a létszámcsökkentések és a tervezett járatritkítások miatt - mondta az InfoRádiónak a Cinkota Autóbusz Üzem szakszervezetének elnöke.

Nemes Gábor közölte: november 20-án ugyanezen okokból tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot, ám hiába folynak az egyeztető tárgyalások az érdekképviseletek és közlekedési vállalat vezetése között, mindeddig nem közeledtek az álláspontok.

Újabb létszámcsökkentés

A szakszervezet elnöke hozzátette: nemrég a munkáltató bejelentette, hogy újabb csoportos elbocsátást tervez, ami megnehezítette a további egyeztetést. A szakszervezetek követelésének lényege ugyanis éppen az, hogy a BKV vizsgálja meg: elegendő-e a jelenlegi létszám a feladatok megfelelő ellátására.

Az érdekképviseleti szervezetek jövő héttől tárgyalnak majd a BKV vezetésével a sztrájk idejére biztosított elégséges szolgáltatásokról - tájékoztatott Nemes Gábor, aki azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan mely járműcsoportokat érinti majd a munkabeszüntetés.

Eddig négy BKV-szakszervezet hirdetett sztrájkot december 17-re, a képviseletek a társaságnál dolgozók negyedét tömörítik - közölte a Cinkota Autóbusz Üzem szakszervezetének elnöke.

A Volán is beszáll

A tervek szerint üzemkezdettől határozatlan ideig sztrájkolnak majd a Körös Volán dolgozói december 17-én - mondta az InfoRádiónak a Békés megyei Közlekedési Szakszervezet titkára.

Hoffmann Antal közölte: egyelőre nem lehet tudni, hány járat indul majd útnak a munkabeszüntetés ideje alatt, mivel a még elégséges szolgáltatásokról egyeztetni kell.

Az már biztosnak tűnik, hogy a Vasi és az Alba Volán is csatlakozik a sztrájkhoz, a Békés megyei érdekképviselet vezetője azonban egyelőre még nem tudja, pontosan hány szervezet tart még munkabeszüntetést december 17-én.

A típusfüggőségről megállapodhatnak

Bár körvonalazódik a megállapodás négy Volán-szakszervezet és az illetékes tárca a típusfüggőség eltörlésének ügyében, a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetségének három másik követelése azonban továbbra is érvényes, ezért mindenképpen lesz sztrájk - tájékoztatott Hoffmann Antal.

A Békés megyei Közlekedési Szakszervezet titkára kijelentette: ha a sztrájk elhúzódna, biztos, hogy karácsony idejére felfüggesztik majd, mert nem akarják az utasokat büntetni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa