eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Négy BKV- és három Volán-szakszervezet biztosan sztrájkol december 17-én

Sztrájkot hirdet december 17-re a Budapesti Közlekedési Zrt. négy szakszervezete is, a munkabeszüntetés a tervek szerint üzemkezdettől 13 óráig tart majd. A Cinkota Autóbusz Üzem szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a munkakörülmények romlása, a létszámleépítések és a tervezett járatritkítások miatt tartanak munkabeszüntetést. Ugyancsak sztrájkol majd ezen a napon a Körös, a Vasi és az Alba Volán.

Munkabeszüntetést tart négy BKV-szakszervezet december 17-én üzemkezdettől 13 óráig a rossz munkakörülmények, a létszámcsökkentések és a tervezett járatritkítások miatt - mondta az InfoRádiónak a Cinkota Autóbusz Üzem szakszervezetének elnöke.

Nemes Gábor közölte: november 20-án ugyanezen okokból tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot, ám hiába folynak az egyeztető tárgyalások az érdekképviseletek és közlekedési vállalat vezetése között, mindeddig nem közeledtek az álláspontok.

Újabb létszámcsökkentés

A szakszervezet elnöke hozzátette: nemrég a munkáltató bejelentette, hogy újabb csoportos elbocsátást tervez, ami megnehezítette a további egyeztetést. A szakszervezetek követelésének lényege ugyanis éppen az, hogy a BKV vizsgálja meg: elegendő-e a jelenlegi létszám a feladatok megfelelő ellátására.

Az érdekképviseleti szervezetek jövő héttől tárgyalnak majd a BKV vezetésével a sztrájk idejére biztosított elégséges szolgáltatásokról - tájékoztatott Nemes Gábor, aki azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan mely járműcsoportokat érinti majd a munkabeszüntetés.

Eddig négy BKV-szakszervezet hirdetett sztrájkot december 17-re, a képviseletek a társaságnál dolgozók negyedét tömörítik - közölte a Cinkota Autóbusz Üzem szakszervezetének elnöke.

A Volán is beszáll

A tervek szerint üzemkezdettől határozatlan ideig sztrájkolnak majd a Körös Volán dolgozói december 17-én - mondta az InfoRádiónak a Békés megyei Közlekedési Szakszervezet titkára.

Hoffmann Antal közölte: egyelőre nem lehet tudni, hány járat indul majd útnak a munkabeszüntetés ideje alatt, mivel a még elégséges szolgáltatásokról egyeztetni kell.

Az már biztosnak tűnik, hogy a Vasi és az Alba Volán is csatlakozik a sztrájkhoz, a Békés megyei érdekképviselet vezetője azonban egyelőre még nem tudja, pontosan hány szervezet tart még munkabeszüntetést december 17-én.

A típusfüggőségről megállapodhatnak

Bár körvonalazódik a megállapodás négy Volán-szakszervezet és az illetékes tárca a típusfüggőség eltörlésének ügyében, a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetségének három másik követelése azonban továbbra is érvényes, ezért mindenképpen lesz sztrájk - tájékoztatott Hoffmann Antal.

A Békés megyei Közlekedési Szakszervezet titkára kijelentette: ha a sztrájk elhúzódna, biztos, hogy karácsony idejére felfüggesztik majd, mert nem akarják az utasokat büntetni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×