eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Deutsch-Für az OVB-t sürgeti

A Fidesz azt kéri az OVB elnökétől, hogy a párt népszavazási kezdeményezéseihez gyűjtött aláírások szerdai hitelesítéséről haladéktalanul tájékoztassa az Országgyűlés elnökét, akitől pedig azt várják, hogy még a téli szünet előtt döntsön parlament a referendum elrendeléséről. Erről Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke beszélt.

A fideszes politikus az Országos Választási Bizottság szerda délutáni ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: semmilyen indok, magyarázat vagy kifogás nem fogadható el, ha Szigeti Péter "utolsó utáni" akcióként azzal akarja az időt húzni, hogy nem tájékoztatja haladéktalanul a házelnököt a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazás aláírásainak hitelesítéséről.

Deutsch-Für Tamás szerint nincs sem jogi, sem házszabályi, sem munkaszervezési akadálya, hogy parlament a december 17-ei utolsó ülésnapjáig megtárgyalja és elfogadja a referendum elrendeléséről szóló határozati javaslatot.

Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta: ugyan az OVB hitelesítő döntését három napon belül még meg lehet támadni a Legfelsőbb Bíróság előtt, amelynek további három napja van döntésre, ez nem ad lehetőséget az OVB elnökének a késlekedésre.

Utalt arra is, hogy más esetekben az OVB korábbi elnöke azonnal aláírta a hitelesítésről szóló határozatot, és haladéktalanul továbbította az Országgyűlés elnökének.

Hozzátette: most és a házbizottság csütörtök reggeli ülésén is arra kérik majd Szili Katalint, hogy az Országgyűlés még a téli szünet előtt döntsön népszavazások elrendeléséről.

Szerinte ugyanis nincs sem jogi, sem házszabályi, sem munkaszervezési akadálya, hogy parlament a december 17-i utolsó ülésnapig megtárgyalja és elfogadja a referendum elrendeléséről szóló határozati javaslatot.

Deutsch-Für Tamás elmondta: bár az Országgyűlésnek 15 nap áll rendelkezésére, hogy meghozza ezt döntést, bízik abban, hogy erre a december 6. és 17. közötti 12 nap is elég lesz.

Hangsúlyozta, hogy 200 ezer aláírással támogatott népszavazás esetében a parlamentnek lényegében technikai jellegű, kötelező döntést kell hoznia, ezért reméli, hogy Szili Katalin és a parlamenti képviselők esküjükhöz méltó módon nem gördítenek adminisztratív akadályt a Fidesz népszavazási kezdeményezésének útjába.

Mint mondta, a parlament döntését követően nyílik majd meg a lehetőség a köztársasági elnök számára, hogy kitűzze a népszavazás időpontját.

Kérdésre Deutsch-Für Tamás elmondta, hogy az Alkotmánybíróság előtt meg lehet támadni az Országgyűlés döntését is, de ha ez meg is történik, a jövő év első egy-két hónapjában megszülethet az Ab döntése.

A politikus közölte: az OVB 2006. október vége óta, amikor a Fidesz a népszavazást kezdeményezte, a törvényeket, az Ab vonatkozó döntéseit és a politikai kultúra elemi szabályait figyelmen kívül hagyva tevékenykedett, folyamatosan és következetesen Gyurcsány Ferenc eszközeként, pártszervként végezte munkáját, és mindent megtett, hogy ellehetetlenítse a népszavazást.

Ha az OVB törvényekben rögzített feladatát teljesítette volna, akkor legkésőbb 2007. őszén meg lehetett volna tartani a népszavazást, és 2008 január 1-jétől az embereknek már nem kellene vizitdíjat, kórházi napidíjat és a tandíjat fizetniük - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×