eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

Köztisztviselői jutalom: nem a teljesítmény, hanem a pénzkeret dönt?

Az InfoRádió értesülései szerint nem a valós teljesítményük alapján értékeltek köztisztviselőket egyes minisztériumok. Az értékelést végzők állítólag meg voltak elégedve a munkatársak teljesítményével, mégis rosszabb kategóriába sorolták őket, mivel nincs pénz a magasabb kategóriához mért jutalomra.

Az idén debütáló köztisztviselői teljesítményértékelési rendszer máris csődöt mondhat. Az InfoRádiónak név nélkül nyilatkozó, különböző minisztériumokban dolgozó köztisztviselők szerint ugyanis - bár a főnökük kifogástalannak minősítették a munkájukat - az értékelésnél mégis alacsony minősítést kaptak, állítólag azért, mert az adott tárcának nincs pénze arra, hogy a magasabb kategóriáért járó jutalmat kifizesse.

Nyár óta már a főosztályvezetői szintnél alacsonyabb beosztásban dolgozókat is értékelik a munkaadók, ez alapján négy kategóriába sorolják a minisztériumi dolgozókat: kiemelkedő, elvárt szint feletti, elvárt szintű és elvárt szint alattiba.

A Kormányzati Személyügyi Államtitkárság információi szerint a legfelső kategóriába a dolgozók 10 százaléka, a másodikba a 20-30%-a, a harmadik kategóriába az 50%-a, a legalsó kategóriába pedig a köztisztviselők 10 százaléka kerülhet.

"A kormányzati teljesítmény értékelő rendszer lényege, hogy szoros kapcsolatot teremt az értékeltek által végzett munka minősége és mennyisége, illetve a kifizetett jutalmak között" - olvasható a magyarorszag.hu internetes oldalon.

Az InfoRádió értesülései szerint viszont több minisztériumban nem a munka minősége és mennyisége, hanem a tárca rendelkezésére álló jutalomkeret alapján sorolták be a dolgozókat a kategóriákba, melyek közül az első három kategóriában - teljesítménytől függően - félhavitól héthavi fizetésig terjedő összegű prémium jár, a negyedik kategóriában viszont nincs jutalom, igaz, szankció sincs.

A teljesítményértékelési rendszer lényege, hogy a munkáltató a jó munkát elismerve, nagyobb teljesítményre sarkallja a köztisztviselőt. Kérdés viszont, hogy hogyan sarkallná a munkáltató jobb munkára a munkavállalót, ha rendszeres túlórázás és munkakörön kívüli feladatok folyamatos ellátása ellenére is csak az "elvárt szintű" kategóriába sorolja.

Kérdés az is, hogy a kiemelkedő kategóriába tartozó 10 százaléknak mekkora hányadát teszik ki a minisztériumi felsővezetők. Egyebek mellett ezt is szerettük volna megtudni Szetey Gábortól, a kormányzati személyügyekért felelős államtitkártól, aki hétfő késő délutánra ígért tájékoztatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×