Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új anyagok mérgezik a fővárosban élőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Friss kutatások szerint rendkívüli mértékben nőtt a gépjárművek fékbetéteinek kopásából származó antimonszennyeződés Budapesten, ami súlyos betegségeket okozhat - jelentette ki a Levegő Munkacsoport szakértője az InfoRádióban.

Lenkei Péter közölte: a mérések kimutatták, hogy a gépjárművek katalizátorából származó platinafémek mennyisége rendkívüli mértékben nőtt a főváros levegőjében. Ezek a fémek sejtmérgek, továbbá allergiát okoznak.

Az antimon az autók fékbetétjeiből válik ki - az azbeszt helyett alkalmazzák -, és a belvárosi kerületek levegőjében 36-szor akkora a koncentrációja, mint a főváros környékének levegőjében.

Az antimont az Európai Unió és az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala is a kiemelt szennyezők közé sorolta, mert súlyos egészségkárosodást okoz - hangsúlyozta a Levegő Munkacsoport szakértője.

Lenkei Péter kitért arra is, hogy Budapesten először idén kellett elrendelni szmogriadót, a magas ózonkoncentráció miatt.

A szakértő szerint, noha egyre több az autó, a főváros nem tesz valódi lépéseket, csak programokat és stratégiákat alkot. Ehelyett a Levegő Munkacsoport azt várja a fővárosi önkormányzattól, hogy az intézkedésekhez rendeljen határidőket, felelősöket és forrásokat; "ennek hiányában a tervek csak lózungok".

Lenkei Péter hozzátette: tavalyhoz képest idén 8 százalékkal kevesebben utaznak a BKV járművein, és folyamatosan fogynak a zöld felületek, ami tovább rontja a helyzetet.

A szakértő kérdésre válaszolva elmondta: más városokban bebizonyosodott, hogy akár három év alatt is jelentősen javítható a levegő minősége, és ehhez nincs feltétlenül szükség hatalmas összegekre.

Hanganyag: Boros Panna