eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Karácsony előtt megbénul az ország - a nap legfontosabb hírei

December 17-ére határozatlan idejű országos sztrájkra hívja fel a magyarországi érdekképviseleteket a Liga Szakszervezetek.

Gaskó István, a tömörülés elnöke az InfoRádiónak azt mondta: továbbra is az egészségbiztosítás privatizációja és a nyugdíjszámítás rendszerének átalakítása miatt tiltakoznak.

Hangsúlyozta: az akciókat addig folytatják, amíg a kormány nem vonja vissza az erről szóló törvényjavaslatokat.

A Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: azokat, akik törvényi tilalom miatt nem függeszthetik fel a munkát, két nappal az országos sztrájk előtt a Kossuth térre szervezett demonstrációra várják.

Hozzátette: továbbra is szeretnének távol maradni a politikai céllal tiltakozóktól.

Nyomozás Gripen-ügyben

Hivatalos tájékoztatást kért az amerikai hírszerzéstől a magyar Gripen-beszerzéssel összefüggő esetleges információkról az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Takács Albert azután fordult az Egyesült Államok budapesti nagykövetéhez, hogy a New York Times hét végi száma azt írta: a BAE Systems hadiipari csoport hat évvel ezelőtt több millió dollárt fizetett magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.

A Gripen harci gépeket értékesítő cég a brit BAE Systems és a svéd SAAB ipari csoport közös tulajdona.

A magyar kormány 2001-ben döntött a beszerzésről, majd a 2002-ben hivatalba lépett új kabinet 2003-ban módosította a szerződést. A megállapodás értelmében Magyarország 210 milliárd forintért lízingel Svédországtól 14 vadászgépet, amelyek 10 év után magyar tulajdonba kerülnek.

Egyeztetés a Budapest-szerződésről


A tavaly márciusban aláírt Budapest-szerződés bővítéséről tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester.

Az egyeztetés után a kormányfő elmondta: az új dokumentumról decemberben kezdődik párbeszéd a kormány és a főváros között, amelynek eredményeképpen jövőre Budapest-törvényt alkotnának.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a tavalyi szerződés a tervek szerint kiegészül a Szabadság híd és a Zeneakadémia felújításával, a Szépművészeti Múzeum bővítésével és a Budavári palota rekonstrukciójával. Ezek a projektek uniós támogatással valósulnak meg.

Demszky Gábor főpolgármester fontos eredménynek nevezte, hogy a Budapest-szerződés elemei a kormányprogramba, a fővárosi koalíciós szerződésbe és a második Nemzeti Fejlesztési Tervbe is bekerültek.

A Fidesz elégedetlen a találkozó eredményeivel, mivel a párt szerint a legnagyobb forrásigényű beruházások - például a 4-es metró és az útfelújítások - finanszírozása továbbra sem tisztázódott.

Nehezen lassul az infláció

Az élelmiszerek és az energia jelentős drágulása lassítja az infláció csökkenésének ütemét - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Karvalits Ferenc az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a mostani tendencia ellenére úgy vélik, hogy tartható a 2009-re kitűzött, 3 százalékos inflációs cél.

Az alelnök azután beszélt erről, hogy a jegybank emelte az idei és a következő évi, a pénzromlás mértékére vonatkozó előrejelzését, ezzel egy időben csökkentette a GDP várható növekedési ütemét.

A szakember megalapozottnak és reálisnak nevezte a jövő évi költségvetés tervezetét, de hangsúlyozta, hogy több, hosszabb távú prognózisban eltér a kormány és a jegybank álláspontja.

Szerdán ismét drágulnak az üzemanyagok - értesült piaci forrásokból a távirati iroda. A gázolaj nagykereskedelmi ára literenként 6, a 95-ös benziné 3 forinttal emelkedik. A Mol legutóbb egy hete emelte a gázolaj árát, akkor 4 forinttal.

Három romániai magyar az EP-ben

Romániában a szavazatok több mint 99 százalékának feldolgozása alapján az ellenzéki Demokrata Párt nyerte az európai parlamenti választásokat.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 5,5, a független jelöltként indult Tőkés László pedig 3,4 százalékot szerzett a tegnapi választáson.

A református püspök ezzel bejutott a strasbourgi parlamentbe, ahol az RMDSZ-t Frunda György és Sógor Csaba képviselheti.

Tőkés László az InfoRádióban azt mondta: elsősorban a romániai magyarság autonómiájáért fog küzdeni Strasbourgban.

Frunda György, az RMDSZ listavezetője úgy nyilatkozott: tárgyalni fognak mindazokkal, akikkel együtt előrevihető a romániai magyarság ügye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×