eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Fidesz szerint Amerika mellett van a helyünk

Az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke szerint a NATO-nak és Magyarországnak támogatnia kell az Egyesült Államok kelet-európai rakétatelepítési programját. Németh Zsolt az InfoRádiónak azt mondta: Oroszország meg akarja osztani Európát, majd szembefordítani Amerikával.

Az ellenzéki politikus kijelentette: a kérdés nincs lezárva, mert Oroszország folyamatosan napirenden tartja, tiltakozik a rakétatelepítés ellen, ellenséges lépésként tekint rá.

Nem tudjuk, mi a magyar kormány álláspontja, legutóbbi moszkvai látogatásán Gyurcsány Ferenc azt mondta: nem tudja, hogy szükség van-e rakétavédelemre, de ha ez szükséges, akkor azt a NATO-val és Oroszországgal is egyeztetni kell - fejtette ki Németh Zsolt.

A külügyi bizottság elnöke közölte: a projektben jelenleg az Egyesült Államok, Csehország, Lengyelország, Dánia és Nagy-Britannia vesz részt, de fontos lenne, hogy a NATO is rábólintson erre a programra, így lenne esélye annak, hogy az interkontinentális rakétavédelmi rendszer összekapcsolódjon a NATO rakétapajzsával.

A fideszes politikus elismerte, hogy konzultálni kell Oroszországgal, de szerinte vitatható, hogy ez ne történt volna meg, és az is, hogy ez a rendszer Oroszország ellen irányulna. Ez már csak a rakéták röppályája miatt sem lehetséges - tette hozzá.

Németh Zsolt hangsúlyozta: Oroszország nem fél, hanem látja annak a lehetőségét, hogy alkalmazza az oszt meg és uralkodj taktikát, hogy szembefordíthatja Amerikát és Európát, és a zavarosban halászhat.

Magyarországnak az egységesen kialakított NATO-álláspont mellett kellene felsorakoznia, és nem elfogadni az orosz külpolitika újabb zsarolási kísérletét - szögezte le a külügyi bizottság elnöke.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×