eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán: "A koalíciónak nincs morális alapja dönteni az egészségügy átalakításáról"

A miniszterelnök személyes politikai jövője és a kormánykoalíció sorsa kevésbé fontos kérdés annál, hogy mi lesz a magyar emberek egészségügyi ellátásával - mondta az InfoRádiónak a Fidesz elnöke. Orbán Viktor hozzátette: nem lehet párt- és parlamenti többségi alapon dönteni az egészségügy átalakításáról. A politikus úgy véli: a magyar nép érdekeivel ellentétesen változtatnák meg a társadalombiztosítás rendszerét.

A magyar egészségügy, és az annak alapját adó társadalombiztosítás jövője nem a koalíciós pártok, hanem minden magyar ember ügye - mondta az InfoRádiónak a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a társadalombiztosítási rendszer módosítása "felér egy szociális rendszerváltással", ezért ezt a kérdést nem lehet erő-, párt- és parlamenti többség alapon eldönteni.

"Különösképpen nem szabad ezt megtenni azért, mert a parlamenti választáskor, amikor a választópolgárok megszabták Magyarország jövőjét, akkor épp az ellenkező irányra szavaztak, hiszen a szocialisták programja és a Fidesz programja egyértelművé tette, hogy mindkét párt meg kívánja tartani a társadalombiztosítás korábbi formáját" - tette hozzá a legnagyobb ellenzéki párt elnöke.

A koalíciónak nincs morális alapja a döntésre

A kormánykoalíciónak éppen ezért nincs se morális, se politikai alapja arra, hogy a magyar nép véleményével és érdekével ellentétes módon alakítsa át a társadalombiztosítás rendszerét - közölte Orbán Viktor.

A szocialista párt programjában egyértelművé tette, hogy a most körvonalazódó formában nem kívánja átalakítani a társadalombiztosítás rendszerét a privatizáció irányában, azonban mégis erre készülnek - mondta a Fidesz elnöke, aki úgy véli: "az SZDSZ kényszere érvényesül itt, vagy valami más", ismeretlen szempont.

Hazug politika

Orbán Viktor kijelentette: a magyar miniszterelnök és a kormánykoalíció jövője kevésbé fontos kérdés annál, hogy mi lesz a magyar emberek egészségügyi ellátásával.

"Ahelyett, hogy tudomásul vennék a társadalom ellenvéleményét, úgy tesznek, mintha a társadalom támogatná ezeket az átalakításokat. Ez nem igaz, ez hazugság, ez ugyanannak a hazug politikának a folytatása, amely kezdetét vette ezelőtt három évvel Magyarországon" - közölte a jobboldali politikus.

A Fidesz elnöke hozzáfűzte: az emberek pontosan tudják, és a véleményüknek hangot is adnak, hogy ezt a változtatást nem kívánják, ha pedig ez így van, akkor a kormány nem teheti meg.Magyarország jelenleg nem játszik jelentős szerepet az amerikai külpolitikai gondolkodásban - mondta az InfoRádiónak a Fidesz elnöke.

Az egyik kérdés, amely mégis foglalkoztatja az Egyesült Államokat, az, hogy milyen szerepet játszanak majd a közép-európai országok az újra felemelkedő, megerősödő és kibontakozó Oroszország, és annak külpolitikája tekintetében - közölte Orbán Viktor.

"Magyarország magatartása több mint lehangoló"

A politikus hozzátette: ebben a kérdésben "Magyarország magatartása több mint lehangoló", éppen ezért ideje volna komolyan venni NATO-tagságunkat.

Az ellenzéki pártelnök úgy véli: hiba KGB-s hátterű embert kinevezni a nemzetbiztonsági szolgálatok élére, és ugyancsak az hezitálni, és nem egyértelműen fogalmazni a Magyarország és Európa energiafüggését részlegesen orvosló gázvezetékekkel kapcsolatban.

"Mi nem híd vagyunk"

Orbán Viktor szerint ugyancsak hiba Magyarország kapcsán hídszerepről beszélni, mivel "mi nem a híd vagyunk, hanem a nyugati parthoz tartozunk".

A jobboldali politikus kijelentette: eljött az ideje annak, hogy "megvitassuk az Egyesült Államok rakétatelepítési terveit, amely egész Európát, azon belül Közép-Európát érinti, és amely ügyben Magyarország ezidáig nem foglalt el világos álláspontot".

Moszkva befolyása mindig megmarad

A Fidesz elnöke úgy véli: tudomásul kell venni, hogy gazdasági értelemben Oroszország fontos partner, éppen ezért érdeke Magyarországnak, hogy jó viszonyt tartson fenn Moszkvával, éppen ezért a kelet-európai államnak mindig lesz valamekkora befolyása a magyar államra.

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta: "sohasem lehet Oroszországnak túlzott befolyása, amely már sértené a magyar nemzeti érdeket".

A politikus szerint ma túlzott ez a befolyás, Magyarországnak ennél visszafogottabb orosz jelenlétre van szüksége.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×