eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kazincbarcika: nincs más megoldás?

Három pályázat érkezett a kazincbarcikai kórház üzemeltetésére - tudta meg az InfoRádió. A város szocialista polgármestere szerint a magas adósság miatt nincs más megoldás, mint hogy magánkézbe adják az intézményt. A kórház szakmai- és érdekképviseleti szervei civilekkel összefogva tiltakoznak az általuk elutasított privatizáció ellen. A kórház főigazgatója az egészségügyi minisztertől remél segítséget.

Jelenleg 260 millió forintnyi kifizetetlen tartozása van a kazincbarcikai Városi Kórháznak, eladósodott, mint sok más egészségügyi intézmény - mondta az InfoRádiónak a kórház főigazgatója.

Trencsényi Erzsébet hozzátette: ennek egyik oka az, hogy a kórházat 2003-ban felújították, a másik pedig, hogy amióta bevezették, az intézmény az ellátásban folyamatosan átlépte a teljesítményvolumen-korlátot. Annak ellenére is, hogy sok embert kellett máshová küldeniük éppen emiatt.

A főigazgató szerint az sem jelentene megoldást az anyagi problémára, ha az intézményt magánkézbe adnák: több cég képviselői is érdeklődtek már nála, és mindegyikük úgy vélte, hogy ilyen teljesítménykorlátok mellett ennyi pénzből a jelenlegi formában nem lehet működtetni a kórházat; egyes részeit be kellene zárni, dolgozókat kellene elbocsátani.

A miniszterhez fordult

Trencsényi Erzsébet meggyőződése, hogy a most is működő ellátási formákra szükség van, ezért levélben fordult Horváth Ágnes egészségügyi miniszterhez, amelyben leírja, mi az oka annak, hogy ilyen helyzetbe került a kórház.

Ahhoz, hogy a kazincbarcikai kórház működőképes legyen, egy-egy beteg ellátására a jelenlegi összeg felét lehetne csak fordítani - mondta a főigazgató.

"Ez azt jelenti, hogy a barcikai kórházhoz tartozó állampolgároknak az eddigiek feléből illene meggyógyulniuk. Ez nonszensz" - jelentette ki Trencsényi Erzsébet, aki szerint a helyi polgármester és frakciója elszánta magát, hogy az intézményt magánkézbe adja.Közel a csőd

Az új városvezetés tavaly októberben szembesült azzal, hogy a kazincbarcikai Városi Kórház csődközeli helyzetben van - mondta az InfoRádiónak a város szocialista polgármestere.

Szitka Péter hozzátette: az 1,6 milliárd forintos költségvetésű intézménynek 250-300 millió forintos szállítói tartozása és 200 millió forintos fejlesztési hitele, emellett 1 milliárd forintnyi fejlesztési igénye van, míg az önkormányzatnak idén 50 milliót, jövőre pedig még ennél is többet kellene hozzátennie az intézmény büdzséjéhez.

Miután kiderült, hogy az önkormányzat már nem tudja vállalni a pótfinanszírozást, és a környező városok kórházaival sem voltak képesek együttműködést kialakítani, a fenntartó úgy határozott: nyilvános pályázatot ír ki az intézmény vagyonkezelői jogának átadásáról - közölte a polgármester.

Nem volt alternatíva

Szitka Péter elmondta: maga egyeztetett a szakmai érdekképviseletekkel és a kórház képviselőivel, az általuk megfogalmazott szakmai kritériumokat pedig belefoglalták a kiírt pályázatba.

Kazincbarcika polgármestere hangsúlyozta: nem döntöttek volna a kórház privatizációja mellett, ha nem az lett volna a másik választási lehetőség, hogy bezárják az intézményt.

Továbbra is nyitva áll az a lehetőség, hogy ha markánsan változik a kórházak finanszírozása, a pályázattól az év végéig az önkormányzat indoklás nélkül elállhat - fűzte hozzá Szitka Péter.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×