Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Wikipédia nem készül a szerzők korlátozására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem készülnek a szerzők korlátozására a Wikipédia szabad lexikon magyar változatában, írja a Figyelő. Az oldalt itthon is, külföldön is sok kritika éri a névtelenség és a szócikkek hibás tartalma miatt. A lapban megszólaló szerkesztők szerint lényegesen emelné az oldal hitelességét, ha a szerzők nevüket vállalva adnák hozzá szócikkeiket, ezt viszont tiltja a Wikipédia szabályzata.

A cikk azt is hátrányként említi, hogy a szabadlexikon tartalma sokszor vandalizmus áldozata lesz: kitörölnek szócikkeket, oda nem illő tartalmakat, politikai véleményeket írnak be. Egy amerikai főiskola történelem tanszéke már meg is tiltotta, hogy a Wikipédiát szakdolgozati forrásként használják a hallgatók. Sokak szerint a szabad lexikon csak tájékozódási alapként hasznosítható.

A HVG a szocialista párt zuglói szervezetének vitatott tagfelvételeinek járt utána. A lapnak nyilatkozó Molnár Zsolt budapesti MSZP ügyvezető elmondta, már decemberben sor kerülhet a tisztújításra. A politikus azt sem tartja lehetetlennek, hogy ha a zuglóiak nem működnek együtt, feloszlatják a szervezetüket. A lapnak nyilatkozó XIV. kerületi szocialista politikusok a vitatott tagfelvételek hátterében Arató Gergelyt, az oktatási minisztérium államtitkárát sejtik. Az államtitkár több rokonát és munkatársát vetette fel a szocialista párt zuglói szervezetébe, majd ezután tagfelvételi zárlatot rendeltek el. A politikusok közül elképzelhető, hogy többen a Zuschlag-ügyben is érintettek.

A Heti Válasz Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével készített interjút. A politikus a beszélgetésben arra figyelmeztet, hogy a kormány nem vonulhat ki az egészségügyből. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a konvergencia-program végrehajtása mindenkinek érdeke. Szili Katalin aggodalmát fejezi ki a párt alacsony népszerűsége miatt. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a szocialisták új kormányfőjelöltet állítanak a 2010-es választásokon. Szili Katalin úgy fogalmaz: minden megtörténhet, ami már egyszer előfordult, és persze az is, amire még nem volt példa. További részletek a Heti válaszban.

Hanganyag: Litauszky Balázs