Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A felülírt pályázat története: az MSZP-s államtitkár ultimátuma miniszterének

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár az igazságügyi és rendészeti tárca sajtófőnöki posztjára kiírt pályázaton eredményes volt, Juhász Gábor államtitkár közbenjárására mégsem Orodán Sándor, korábbi belügyi szóvivő lett a tárca kommunikációs főosztályának vezetője - állítja az InfoRádió minisztériumi forrása. Orodán Sándor jelenleg a Határőrség szóvivője, és mint mondta, korrekt a munkakapcsolata Juhász Gáborral. Az államtitkár későbbre ígért tájékoztatást.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium neve elhallgatását kérő munkatársa szerint a tárca sajtófőnöki posztjára kiírt pályázaton az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium volt szóvivője megfelelt ugyan, de Takács Albert miniszter a tárca államtitkárának közbenjárására mégsem Orodán Sándort nevezte ki sajtófőnöknek.

Forrásunk szerint a nyári kormányátalakítás után Lamperth Mónika volt önkormányzati és területfejlesztési miniszter nem vihette magával a szóvivőt a Szociális és Munkaügyi Minisztériumba, Takács Albert, az igazságügyi tárca frissen kinevezett vezetője viszont szívesen látta volna a kommunikációs főosztály élén Orodán Sándort, aki akkor már hatodik éve volt a rendészeti kommunikáció vezetője.

A miniszter azonban később visszavonta a sajtófőnöknek tett ajánlatát, mivel nehezményezte, hogy nem ő jelenthette be, hogy új szóvivője lesz az igazságügyi tárcának.

Minisztériumi forrásunk szerint Takács Albert hetekkel később mégis kinevezte volna sajtófőnöknek Orodán Sándort, ezt a posztot azonban az új szabályok értelmében már csak pályázat útján lehetett elnyerni.

A Magyar Szóvivők Egyesületét is vezető Orodán Sándor állítólag megfelelt a pályázaton, forrásunk szerint viszont Juhász Gábor államtitkárként ultimátumot adott Takács Albert miniszternek, aki ennek hatására visszavonta a pályázatot, mondván, hogy nem a jelentkezők közül kívánja kinevezni az új sajtófőnököt.

Juhász Gábor és Orodán Sándor korábban a Belügyminisztériumban dolgozott együtt, viszonyuk pedig informátorunk szerint a petárdarendelet szigorításakor romlott meg.

Az államtitkár ugyanis nem értett egyet Lamperth Mónika javaslatával, aki 2005-ben újra megtiltotta volna, hogy szilveszterkor lehessen petárdázni. Juhász Gábor állítólag nehezményezte, hogy Orodán Sándor sajtófőnökként nem állt ki mellette.

Orodán Sándor ma a Határőrség szóvivője. A témában nem kívánt nyilatkozni, megkeresésünkre annyit mondott, hogy becsületesen végzi a ma még önálló Határőrség utolsó napjainak kommunikációs munkáját.

Hozzátette, korrekt a munkakapcsolata Juhász Gáborral. Az InfoRádió kereste az államtitkárt is, aki parlamenti elfoglaltságára hivatkozva csütörtökre ígért tájékoztatást az ügyben.