eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Emberek az embertelenségben

Emberek az embertelenségben címmel akciót indított a Terror Háza Múzeum. A felhívással a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény, és a szlovákiai magyarság erőszakos kitelepítésének 60. évfordulóján szeretnék felkutatni azokat, akik annak idején segítettek az üldözötteken - mondta az intézmény programigazgatója. A múzeum célja egy dokumentációs bázis létrehozása írott visszaemlékezésekből, valamint túlélőkkel, szemtanúkkal, segítőkkel készített interjúkból.

A Terror Háza Múzeum felhívásával olyan emlékezőket kíván megszólítani, akik kortanúként megélték a hatvan évvel ezelőtti csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény, a szlovákiai magyarság erőszakos kitelepítésének tragédiáját, és üzenetértékű pozitív emberi példákról tudnak beszámolni - mondta az InfoRádiónak az intézmény programigazgatója.

Tallai Gábor hozzátette: az etnikai sokszínűségre és a békés egymásmellettiségre épülő Európai Unióban élő fiatalok számára szinte érthetetlenek ezek a tragédiák, a deportálás, a lakosságcsere, a jogfosztás eszközeivel megvalósított nacionalista célok ebben az évezredben már nem értelmezhetők, ezért a korszak bemutatása sem könnyű.

A Terror Háza Múzeum programigazgatója úgy véli: a szlovákokat és a magyarokat sok dolog köti össze, a pozitív példák felmutatásával pedig hozzá lehet járulni ahhoz, hogy a két nemzet sebei begyógyuljanak.

A múzeumnak nem ez az első ilyen felhívása: 2004-ben a holokauszt hatvanadik évfordulója alkalmából indítottak ilyen felhívást, egy évvel később pedig a Gulag-áldozatokra emlékezve várták a jelentkezőket - mondta Tallai Gábor.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×