eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyre nehezebb Demszky keresztje

Újabb fél évet csúszhat a 4-es metró építése; a legújabb elképzelések szerint a vonal a jelenlegi, 2010 végi átadási határideje 2011 közepére tolódna - írja a Népszabadság.

A cikk szerint a Városháza az újabb késést biztonsági okokkal magyarázza, nevezetesen azzal, hogy a nagyközönség érdekében megtoldják a próbaüzem idejét.

A lap úgy tudja, hogy az alagútfúrási munkák elhúzódása miatt a munkálatokkal megbízott Bamco-konzorcium már be is nyújtotta szerződésmódosítási kérelmét a beruházó DBR Metró Projekt Igazgatósághoz.

A jövő év közepéig hazánk is garantálja, hogy közzéteszi az EU alanyi jogon járó (így a területalapú) agrártámogatásai kedvezményezettjeinek adatait - mondta a Népszabadságnak Ficsor Ádám mezőgazdasági szakállamtitkár.

Az EU agrártanácsa luxemburgi ülésén írta elő a tagállamoknak az internetes közzétételt. Egyes államok ezt már eddig is megtették - Magyarország nem -, de mint Ficsor elmondta, hazánk is támogatta Brüsszel javaslatát.

Az Európai Bizottság kezdeményezésének az a célja, hogy növelje az uniós kifizetések átláthatóságát.

A Magyar Nemzet azt írja: jól képzett bevándorlóknak - az amerikai zöldkártya mintájára - az Európai Unió bizottsága kékkártya kibocsátását tervezi, hogy enyhítse a következő húsz évre általa számított húszmilliós szakemberhiányt.

A kártyával a bevándorlók bármely uniós országba beutazhatnak, és ott munkát vállalhatnak, valamint lehetővé tenné közvetlen családtagjaik ideiglenes letelepedését is. Tartózkodásuk két évre lenne érvényes, ezután egyéves hosszabbítást kérhetnének, vagy egy másik uniós országba költözhetnének.

A Magyar Nemzet szerint növekvő eladósodásról, példa nélküli költekezésről, valamint óriási mértékű központosításról és adóelvonásról számol be hazánk esetében az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb jelentése.

A múlt évi adatok szerint Magyarország több makrogazdasági mutató tekintetében - 2005-höz hasonlóan - tavaly is a legrosszabb adatokat tudhatta magáénak.

Az ország helyzete különösen rossznak mondható annak fényében, hogy az eladósodás és a költekezés terén éppen az unióval ellentétes pályát jár be.

Az Index azt írja: Magyarország éves áramfogyasztásának megfelelő mennyiségű energia vész kárba az Európai Unióban az összes kikapcsolt, de készenléti állapotban tartott elektromos berendezés miatt.

A szórakoztató-elektronikai és az irodai berendezések többsége ugyanis használat után készenléti állapotba kerül, magyarán nem kapcsol ki teljesen és továbbra is fogyaszt némi áramot. A brüsszeli hivatal szerint léteznek a hagyományosnál jobb, energiatakarékos technológiák. Ezek alapján most új szabályozást készítenek elő.

A bizottság, a tagállamok, a gyártók, valamint fogyasztó-, illetve környezetvédelmi szervezetek képviselői már a technikai részletek kidolgozásánál tartanak, az előírást a tervek szerint 2008-ban vezetik be.Bármelyik pillanatban élhet parlamenti felhatalmazásával az iraki hadműveletek megindítására a török kormány, jelentette ki Londonban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a brit kormányfővel folytatott tárgyalása után - írta az Index.

Mint mondta, a beavatkozás nem Irak területi integritása, hanem kizárólag a Kurdisztáni Munkáspárt nevű szeparatista csoport ellen irányulna. Gordon Brown brit miniszterelnök a sajtóértekezleten kijelentette, hogy a brit kormány fenntartások nélkül elítéli a Kurdisztáni Munkáspárt akcióit, amelyekben török katonákat öltek meg, vagy raboltak el.

A politikus ugyanakkor egyértelmű utalást tett arra, hogy Nagy-Britannia nem lenne híve egy esetleges török katonai akciónak, mivel a brit kormány "támogatja azt a visszafogottságot", amelyet Ankara mutatott "az elmúlt napok nagyon nehéz körülményei közepette".

A Világgazdaság szerint bár a tervek szerint jövő nyártól már akár egy munkaóra alatt céget lehet alapítani, a szakemberekben kételyek merültek fel az elképzelés realitásával kapcsolatban.

Még sok a vitás kérdés, ellentmondásosak vagy éppen hiányosak a rendelkezések. Hiányoznak a bevezetéséhez szükséges fejlesztési és informatikai feltételek is.

Különösen a cégügyekkel foglalkozó ügyvédek feje főhet, ugyanis sokan közülük még nem készültek fel a nem kis anyagi áldozatvállalással járó elektronikus út alkalmazására.

A gyorsabb, egyszerűbb cégalapítást szolgáló - már szeptembertől élő jogszabályokkal sincs ez másként, küszködnek ezzel a bírák és az ügyvédek is, mivel jogértelmezési problémák nehezítik a dolgukat.

A Napi Gazdaság azt írja: négy módosítójavaslat-csomaggal készül a Fidesz a 2008-as költségvetési vitájára.

Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a párt gazdasági kabinetjének vezetője szerint ezek közös alapelve, hogy a hiány mértéke nem változhat.

Az indítványok között szerepelnek majd a Fidesz gazdaságpolitikájába illeszkedő, a kormánypártok korábbi ígéreteit tartalmazó, illetve az egyes ágazatokra kihegyezett javaslatok, továbbá az egyéni képviselők saját kezdeményezései.

Varga Mihály a lapnak adott interjúban elmondta, hogy a Fidesz, amennyiben kormányra kerül az egészségbiztosítási rendszer átalakítása mellett bizonyos privatizációs ügyleteket is felül fog vizsgálni.

A pénzcentrum.hu azt írja: a nyári pangás után ismét pezseg az ingatlanpiac, de nemcsak Budapesten, hanem a Nyugat-Dunántúli Régióba tartozó megyékben, így Zalában, Vasban és Győr-Moson-Sopronban is.

A pezsgés azonban a rendkívüli túlkínálat miatt nem hoz áremelkedést, sőt, gyakorta nem csak, hogy stagnálással, de az ingatlanárak csökkenésével kell szembesülniük az eladóknak. Utóbbi fokozottan igaz Zalára, ahol a kínálati árak esése az elmúlt egy évben elérte a 40 százalékpontot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×