eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán: "Betelt a pohár"

A Fidesz elnöke szerint az október 23-i forradalom és szabadságharcra emlékeztető rendezvényen "azért gyűltünk össze, hogy megmutassuk: bennünket nem lehet megfélemlíteni". Orbán Viktor kijelentette: felderítik és felelősségre vonják majd az egy évvel ezelőtti események kitervelőit. "Betelt a pohár" - fogalmazott az ellenzéki párt elnöke.

A Fidesz elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy 1956 vezetői, Nagy Imre, Maléter Pál, Mindszenty József és Bibó István szabad és független Magyarországot akartak, hogy a magyarok felszabaduljanak a hazugság és az elnyomás alól.

"Ugyanazt akarták, bár nem ugyanúgy. Hajlamosak vagyunk a 'nem ugyanúgyra' emlékezni, az 'ugyanazt' helyett. Ne tegyük!" - szólított fel Orbán Viktor.

"Királyi örökséget hagytak ránk"

"Emlékezzünk a nemzet egységére, a hősiességre, a bátorságra, saját hazánk nagyszerűségére" - szólított fel a legnagyobb ellenzéki párt elnöke, hozzátéve: "a magyar munkások és értelmiségiek királyi örökséget hagytak ránk, melyet ki kell érdemelnünk: a szabadságot, melyet ők nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadtak nekünk".
Orbán Viktor szerint van, amikor a múlt segít megérteni a jelent és van, amikor a jelenből értjük meg jobban a múltat. "Most ilyen különleges pillanat van" - emlékeztetett a Fidesz elnöke.

"Nyugatos nép a keleti önkény hálójában"

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: az államalapítás óta Magyarország nyugati ország, amely saját jószántából sohasem akart a kelet része lenni. Szerencsétlen és igazságtalan nagyhatalmi paktumok szorították ki a nyugati világból.

<

Esernyőerdő az Astoriánál
(forrás: hírTV)

"Nyugatos nép a keleti önkény hálójában - ez a magyarok tragédiája, amelyet a kommunizmus hozott a nyakunkra" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Magyarország mindig szabadulni akart annak sorvasztó öleléséből, megalkotni a maga szabad világát.

"Nyugati demokráciát akartunk, amely a keresztény kultúrára, a szabadság, egyenlőség, testvériség háromságára épül" - jelentette ki a Fidesz elnöke, aki hangsúlyozta: a szovjetek birodalma a múlté, de a helyén egy új hatalom épül, amely pártfogolja volt híveit.

Intézményesített korrupció és maffiamódszerek


"A történelmi kihívást nem a kommunizmus előtt veszélyes eszmék újraéledése, hanem a keleti új rend gyarapodó erői jelentik, melynek leheletét már a bőrünkön érezhetjük" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ennek jellemzői a hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, az intézményesített korrupció és a maffiamódszerek.

"Hiába a NATO- és európai uniós tagság, ez nem a nyugat és a XXI. század, ez a keleti élet és a múlt század, amit 20 éve próbálunk magunk mögött hagyni, de újra elér és visszahúz bennünket" - jelentette ki a Fidesz elnöke."Bennünket nem lehet megfélemlíteni"

"Aki nem fél semmitől, nem szeret semmit. Nekünk azonban van mit féltenünk: a családunka, a hazánkat" - mondta a Fidesz elnöke, hozzátéve: mindebből erőt kell meríteni. "Meg kell mutatni, hogy bennünket nem lehet megfélemlíteni".

Orbán Viktor felelevenítve az egy éve történteket, azt mondta: "2006. október 23-án békés törvénytisztelő polgárok emberi méltóságát taposták sárba maszkjaik mögé rejtőző verőlegények, mögöttük a megrendelő hatalom jól kivehető sziluettje".

Az elkövetők, a közvetlen parancsnokaik, a rendőri vezetés, a politikusok máig azt hiszik, hogy elkerülhetik a felelősségre vonást, de tévednek - hangsúlyozta a pártelnök.

"Nem nyugszunk, amíg minden egyes elkövetőt és felbujtóikat fel nem derítettük és felelősségre nem vontuk" - mondta. Hozzátette azt is: ahol valaki azért élvez védelmet, mert a hatalom berkein belül van, ott kiszolgáltatják az embereket a gátlástalanságnak és az erőszaknak.

Tegyünk hitet az erőszakmentesség mellett

A Fidesz elnöke szerint Magyarországon évek óta semmi más nem jött létre, mint válság, szenvedés és elkeseredettség. Mint mondta, a szociális válság gyűrűjébe az egész ország belesodródik, hiszen nincs jobb- vagy baloldali tandíj és vizitdíj.

Meg kell vonni a támogatást a gonosztól

<

Az ünneplő tömeg
(forrás: hírTV) (képgaléria)

Orbán Viktor szerint ezért a leszakadó rétegeknek történelmi szövetséget kell kötniük az egyre inkább lesüllyedő polgársággal, ennek a történelmi szövetségnek pedig hitet kell tennie a népuralom helyreállítása, és az országot kifosztók felelősségre vonása mellett.

"Tegyünk hitet az erőszakmentesség mellett, mert józan megoldásra van szükség. Az erőszakot el kell vetni" - jelentette ki Orbán Viktor. Beszédében kifejtette: az országot aláásó hazudozás és korrupció már lelepleződött, a gonoszságot ezért már csak az erőszak táplálja. "Aki erőszakhoz nyúl, az ő erejét növeli, az ő szolgájává válik. Hogy megvonjuk a támogatást a gonosztól, teljes mértékben tartózkodni kell az erőszaktól".

Az első lépés a népszavazás

Orbán Viktor kijelentette: több mint 300 ezer aláírás gyűlt össze a népszavazási kezdeményezéshez. Hozzátette: bár sokan akarták megakadályozni, és minden lehetséges "megállónál" meg kellett állni, végül mégis lehetségessé vált az aláírásgyűjtés.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a népszavazás olyan történelmi egységet kovácsolhat, amelyre '56 óta nem volt példa. "Nem azért jöttünk a világra, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki. Ezt üzenik '56 mártírjai" - zárta a beszédét Orbán Viktor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×