eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Október 23. percről percre - képekkel

Kedd este nyolc órakor a rendőrség könnygázgránáttal kezdte szétoszlatni a Parlamentnél összegyűlt pár tucat fős csoportot. Korábban a Fidesz rendezvénye baj nélkül ért véget a Terror Háza Múzeum előtt. Az állami ünnepségek reggel a Kossuth téri zászlófelvonással kezdődtek. Percről percre.

10:00 Katonai tiszteletadás a Parlament előtt

Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulóján.

Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László köztársasági elnök díszszemlét tartott. Az államfő mellett az ünnepségen részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Az ünnepség egyik helyszínéül szolgáló Kossuth Lajos teret a rendőrség teljesen lezárta, oda csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehetnek be. A rendezvényt a kordonon kívülről füttyszóval, illetve a miniszterelnököt gyalázó bekiabálásokkal igyekeztek megzavarni. További részletek itt!

10:38 Ingyen használható a mélygarázs a Belvárosban

Ingyen parkolhatnak kedden Budapesten az V. kerületi Szent István téren lévő mélygarázsban a belvárosi lakosok - közölte a kerület polgármestere. Rogán Antal a hétfő esti eseményekkel indokolta a döntést. Részletekért kattintson!

11:30 Koszorúzás az Ötvenhatosok terén

<

Rendőri készültség (fotó: InfoRádió - Herczeg Zsolt) (képgaléria)

A közjogi méltóságok koszorút helyeztek el az Ötvenhatosok terén. Az állami ünnepség helyszínén mintegy 40 demonstráló várta a közjogi méltóságokat, és folyamatos bekiabálással igyekeztek megzavarni a rendezvényt.

11:34 Készülődik a mentőszolgálat is


Megerősített szolgálattal készül az október 23-i ünnepségekre a mentőszolgálat. Szóvivőjük az InfoRádióban cáfolta, hogy a hétfő esti rendbontások után bárkit is lőtt sebbel vittek volna kórházba. A teljes cikket itt olvashatja el.

11:40 Az MDF a 301-es parcellánál emlékezett

A Rákoskeresztúri temető 301-es parcellájánál emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadság áldozataira a Magyar Demokrata Fórum politikusai. Boross Péter volt miniszterelnök úgy fogalmazott: emlékezni kell azokra, akik életüket adták egy olyan forradalomért, amelynek nem volt esélye a győzelemre.

11:57 Megzavarhatják a Fidesz rendezvényét?

Az országos rendőrfőkapitány szerint vannak arra vonatkozóan információk, hogy a keddi állami ünnepségeket és a Fidesz rendezvényét is megzavarhatják. Bencze József szerint az ellenzéki párt rendezvényének biztosítása kiemelt feladat, hiszen a rendzavarók felbukkanhatnak a nagy tömegben. A teljes cikk itt olvasható.

12:33 Fidesz: a rendőrség tegyen meg mindent

A Fidesz azt várja a rendőrségtől, hogy tegyen meg mindent a párt október 23-i ünnepi megemlékezésének biztonsága érdekében - közölte Szijjártó Péter szóvivő.

12:40 Nagy Imre emlékérmeket adományoztak

Átadták a Nagy Imre emlékérmeket az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulója alkalmából a Sándor-palotában. Az idén hatodik alkalommal odaítélt Nagy Imre emlékérmet Ferge Zsuzsa akadémikus, szociológus, Gereben István geofizikus, Mészáros Márta filmrendező, Rainer M. János, az 56-os Intézet főigazgatója, valamint Újvári József nyugalmazott dandártábornok kapta. Részletek itt!13:00 Kósa: nem lázongással kell megbuktatni a kormányt

A Fidesz alelnöke szerint hamis a párhuzam az '56-os pesti srácokkal, mert akkor diktatúra volt, ma pedig demokrácia van. Kósa Lajos Debrecenben úgy fogalmazott: aki nem tud tenni az országért, csak hablatyol, annak mennie kell, legyen bármelyik oldalon.

13:05 Nyugalomban telt a délelőtt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint rendben zajlottak az állami ünnepségek a fővárosban, rendőri intézkedésekre a déli órákig nem volt szükség.

Tafferner Éva hozzátette: a rendőrök a Dózsa György úton kértek meg néhány embert, hogy ne akadályozzák a forgalmat, de ők is felmentek a járdára, így intézkedésre ott sem volt szükség.

13:15 A Corvin közbe tartanak a tüntetők

Mintegy ezer ember indult kedden kora délután a budapesti Belvárosból a Corvin közbe - jelentette a távirati iroda. Korábban a Szabadság téri református templomban felavatták Horthy Miklós, Kossuth Lajos, Szabó Dezső és Wass Albert mellszobrát. Részletek itt!

13:28 Emléktábla az '56-os rendőrfőkapitánynak


Márványtáblát állított Kopácsi Sándornak, Budapest 1956-os rendőrfőkapitánya emlékére az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség a Corvin-közben. Bocskay T. József, a szervezet elnöke a több száz fős hallgatóság előtt azt hangoztatta, hogy az 1956-os forradalom nem az egyéneké, hanem a magyar nemzeté.

14:09 Koszorúzás az Írószövetségnél

Megkoszorúzták a Magyar Írószövetség budapesti székházának falán elhelyezett 1956-os emléktáblákat, és átadták az Arany János irodalmi díjakat is. Az elismerést Jász Attila költőnek, valamint S. Benedek András kárpátaljai alkotónak, míg a nagydíjat Ágh Istvánnak ítélte a kuratórium. Részletekért kattintson ide!

14:26: Kóka: Tiltakoznunk kellett volna a rendőri erőszak ellen

Az igazság és egyben az őszinteség napjának nevezte 1956. október 23-át az SZDSZ elnöke a párt megemlékezésén, Kóka János a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájában azt mondta: tavaly "egyértelműen tiltakozniuk" kellett volna a randalírozók és a rendőri erőszak ellen. További részleteket itt olvashat.14:30 A rendőrség szinte hermetikusan lezárta a Fidesz rendezvény környékét

Jelentős óvintézkedéseket tett a rendőrség a Fidesz október 23-i budapesti rendezvényének helyszínén és annak környékén. A rendőrök kordonnal zárták le az Astoria és a Blaha Lujza tér között a Rákóczi útra nyíló összes mellékutcát.

A Rákóczi úton rendőrök szúrópróba-szerűen állítanak meg járókelőket, akiket arra szólítanak fel, hogy mutassák meg, mi van a náluk lévő táskában. Néhány járókelőnek a ruházatát is átvizsgálták. A teljes cikk itt!

15:15 Megkezdődött a Fidesz rendezvénye

Az InfoRádió helyszíni tudósítója szerint a rendőrökön kívül rengeteg fideszes önkéntes is ügyel a rendre. A műsorvezető felhívta mindenki figyelmét, hogy aki agresszív, rendbontó emberekkel találkozik, szóljon a legközelebbi rendfenntartónak. A Fidesz országgyűlési képviselője, Wittner Mária közölte: 2008 a megtorlás éve lesz. Részletek percről percre itt!

15:20 A Corvin közi demonstrálók a Kossuth térre indulnak


Megemlékezés a Corvin közben (2007.10.23.) (képgaléria)

Délután fél négykor véget ért a megemlékezés a Corvin közben. A többi mellett Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, valamint Morvai Krisztina, a Civil Jogászbizottság elnöke szólalt fel.

Morvai Krisztina felszólalásában a kormány tagjairól, mint tettestársakról beszélt, és azt mondta: reméli, hogy egyszer megtérnek, és leveszik véres kezüket az országról.

A megemlékezés után a tömeg egy része azt tervezte, hogy a Kossuth térre vonul. Hogy közben megállnak-e az Astoriánál a Fidesz nagygyűlésén, azt egyelőre nem lehet tudni.

15:40 Tarlós: 1956 "bizony felkelés volt"

Tarlós István, a Szociális népszavazás 2008 kezdeményezés vezetője a Fidesz rendezvényén elmondott beszédében utalt Gyurcsány Ferenc hétfői szavaira, amikor a kormányfő azt mondta: 1956 nem felkelés, hanem reformmozgalom volt.

"Ez bizony felkelés volt, felkelők csinálták, amihez a reformkommunistáknak semmi közük nem volt" - jelentette ki a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője.

16:00 Tőkés: "Valami történik Budapesten"

Hatalmas ováció és vastaps fogadta a rendezvényen felszólaló Tőkés Lászlót. "Az erdélyiek üzenetét hozom a magyarországi új többségnek" - kezdte beszédét a királyhágó-melléki református püspök.

Tőkés László kijelentette: "azoknak a példája világít előttünk október 23-án, akik úgy szerették nemzetüket és hazájukat, hogy készek voltak szabadságukat és életüket kockára tenni".

16:35 Orbán: "Betelt a pohár!"

A Fidesz elnöke szerint az október 23-i forradalom és szabadságharcra emlékeztető rendezvényen "azért gyűltünk össze, hogy megmutassuk: bennünket nem lehet megfélemlíteni". Orbán Viktor kijelentette: felderítik és felelősségre vonják majd az egy évvel ezelőtti események kitervelőit. "Betelt a pohár" - fogalmazott az ellenzéki párt elnöke. Ha a teljes beszédre kíváncsi, kattintson ide!

4

17:02 Vidékre szállították Toroczkai Lászlót

Egy vidéki város fogdájába szállította át kedden a BRFK a szabálysértési őrizetben levő Toroczkai Lászlót - közölte a BRFK sajtóosztálya. A rendőrség az átszállítás okáról illetve arról, hogy hova vitték Toroczkai Lászlót, nem nyilatkozott. Toroczkai Lászlót hétfőn vette szabálysértési őrizetbe a BRFK.

17:20 Megérkezett a fideszes menet a Terror Háza Múzeumhoz

Az InfoRádió tudósítója szerint megérkezett a Terror Háza Múzeumhoz a Fidesz nagygyűléséről induló menet. Az embereket a szervezők határolják el és sok a rohamrendőr is. Az élen a Fidesz vezetői haladnak. Tudósítónk szerint a tömeg békésen vonult, és bár sokan hazaindultak, úgy tűnik, a Fidesz nagygyűlésen részt vevők többsége elsétált a Terror Házáig, ahol gyertyát gyújtanak.

17:33 Fideszes vezetők a társalgóban

Az InfoRádió tudósítója szerint a Fidesz több vezetője - köztük Orbán Viktor elnök, Tarlós István fővárosi frakcióvezető és Szijjártó Péter szóvivő - a Terror Háza Múzeum negyedik emeleti társalgójába érkezett.

17:35 Csurka eltakarítaná "ezt a bűnöző kormányt"

A Magyar Igazság és Élet Pártja elnöke szerint "ezt a bűnöző kormányt el kell takarítani". Csurka István a párt október 23-i ünnepségén, a budapesti Hősök terén több ezres hallgatóság előtt úgy fogalmazott: Magyarország "egy globális kísérlet európai része", mivel a "nemzetközi pénzügyi központok" itt próbálják ki az államok "gengszterek általi irányítását".

17:44 MSZP: "Orbán politikai sárdobálásra használta fel a nemzeti ünnepet"

Az MSZP kétszínűnek és szemfényvesztőnek tartja Orbán Viktor beszédét, amelyet a Fidesz elnöke az ellenzéki párt megemlékezésén mondott el az Astoriánál. A szocialista párt szóvivője az InfoRádiónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor és pártja láthatóan már nem tud elég nagyot mondani. A teljes interjút elolvashatja és meghallgathatja itt!

18:05 Véget ért a Fidesz rendezvénye, a tömeg nagy része hazament


A tömeg nagy része elhagyta a Terror Háza Múzeum előtti részt - közölte az InfoRádió helyszínen tartózkodó tudósítója. Egy kisebb csoport ugyan még várakozik, annak ellenére, hogy a szervezők többször felhívták a figyelmet arra, hogy mindenki menjen haza, és senki ne üljön fel az esetleges provokációnak. A rendőrök nagy része is eltűnt. A Fidesz vezetői továbbra is a Terror Háza Múzeumban tartózkodnak. A szervezők egyik vezetője arra kérte a fideszes aktivistákat, hogy menjenek haza, mert a rendezvény véget ért.

5

18:26 Felavatták Nagy Imre mellszobrát

Felavatták Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök mellszobrát egykori lakóháza udvarán Budapesten. A megemlékezésen Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Mécs Imre 1956-os halálraítélt és Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke leplezte le a szobrot.

18:28 Megemlékezések Erdélyben

Koszorúzásokkal, istentisztelettel, fáklyás felvonulásokkal emlékeztek meg 1956-ról Erdély több városában. Snagovban Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Terényi Jánossal, Magyarország bukaresti nagykövetével közösen koszorúzta meg Nagy Imre mártír miniszterelnök emlékművét. Kolozsváron fáklyás megemlékezést tartottak Hunyadi Mátyás szülőháza előtt, majd rövid előadás után koszorúzás következett a Házsongárdi temetőben. Csíkszeredában koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés és fáklyás felvonulás volt. Sepsiszentgyörgyön '56-os szervezetek képviselői emlékeztek egykori bajtársaikra. Ünnepségeket rendeztek a többi között Kovásznában, Szatmárnémetiben és Nagyváradon is.

19:00 A Parlament előtt gyülekeznek a tüntetők

Az InfoRádió helyszíni tudósítója szerint mintegy kétszáz ember gyülekezik a Parlamentnél, ahová a Terror Háza Múzeumtól is elindult körülbelül 6-800 tüntető. A demonstrációt bejelentették, este 10 óráig tarthat. Részletekért kattintson ide!

19:20 Megemlékezések az Egyesült Államokban


Az Egyesült Államok számos városában megemlékeznek a helyi magyar közösségek az 1956-os forradalom 51. évfordulójáról. A kaliforniai Los Angelesben még vasárnap rendezett ünnepséget a Remember Hungary 1956 emlékbizottság és a Szabadságharcos Világszövetség. A Mindszenty téren, a Szabadságharcos emlékműnél felolvasták Arnold Schwarzenegger kormányzó és a Los Angeles-i polgármester ünnepi üzenetét.

New Yorkban szintén vasárnap tartottak emlékünnepélyt a Robert Wagner gimnáziumban, ahol bemutatták az 1956-2006 című, az 50. évforduló eseményeit megörökítő emlékkönyvet. Ugyancsak vasárnap emlékeztek meg a jelentős számú magyar kisebbségnek otthont adó New Brunswickban a Magyar Egyházak és Egyesületek Bizottsága szervezésében.

19:30 Megkezdődött az állami ünnepség az Ötvenhatosok terén


Ünnepség az Ötvenhatosok terén

Az ünnepség a Magyar Honvédség történelmi zászlóvivőinek bevonulásával kezdődött, majd Jordán Tamás, Hollósy Frigyes, Molnár Piroska, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Simon Kornél és Peller Anna színészek 1956 verseiből mondanak részleteket.

19:36 A rendőrség figyelmeztet: a be nem jelentett demonstrációt feloszlatja

Közleményt jelentetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság, melyben közlik: a különböző médiahíradások arról számolnak be, hogy be nem jelentett demonstrációt szerveznek a Gyorskocsi utcában T. László állítólagos kiszabadítása" érdekében.

A rendőrség már kora délután közölte, hogy nevezett személyt egy vidéki fogdába szállította. A rendőrség felhívja a demonstrálók figyelmét, hogy a be nem jelentett útvonalon, illetve helyszínen megtartott törvényellenes demonstrációt a gyülekezési és a rendőrségi törvény alapján feloszlatja. (ORFK)

20:10 Könnygázgránáttal oszlatta a rendőrség a Parlamentnél tüntetőket

Az InfoRádió értesülései szerint a rendőrség megkezdte a Parlamentnél gyülekező tüntetők feloszlatását. Az Alkotmány utcában gyülekező tüntetőket már másodszor szólították föl a távozásra.

A tüntetők korábban kövekkel, üvegekkel dobáltak meg rendőröket Budapesten, az Alkotmány utcában egy bejelentett kormányellenes demonstráció helyszínén.

20:18 Közleményben jelentette be az oszlatást a rendőrség

A rendőrség nem sokkal 8 óra előtt közleményben hivatalosan is bejelentette hogy az Alkotmány utcában a jogellenesen összegyűlt tömeg feloszlatására rendőri csapaterőt alkalmaz. "Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a rendőri művelettel érintett Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Zoltán utca - Aulich Lajos utca - Báthory utca által határolt körzetet kerülje el" - tartalmazza a közlemény.

<

(fotó: Mihádák Zoltán) (képgaléria)
20:20 Lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat

A Bajcsy-Zsilinszky utat egy időre mindkét irányból lezárta a rendőrség. A tömeget ide szorították ki, ám még kilenc óra előtt feloldották az útzárat.

21:50 Mintegy ötvenen próbáltak eljutni a Kossuth térre

Az InfoRádió értesülései szerint mintegy ötvenen próbáltak a Kálmán Imre utcán keresztül eljutni a Kossuth térre, de a rendőrség megállította őket.

22:00 Nem volt dolga az operatív törzsnek

Az október 23-i állami ünnepségsorozat lebonyolításáért felelős operatív törzs irányítója szerint az állami rendezvények rendbontás nélkül lezajlottak, a szervezetnek néhány apró döntésen kívül szerencsére nem volt dolga.

Gál J. Zoltán elmondta: összesítésük szerint az állami rendezvényekhez kapcsolódóan a nap folyamán sérülés nem történt, a tűzoltókat sem riasztották. A rendőrség tizenhat embert állított elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×