eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

"A tervezett otthonszülés nem az ördögtől való"

Kompromisszumot keresnek a kórházi szülészorvosok és a kórházon kívüli szülést végző független bábák - hangzott el a Kórházon kívüli szülés lehetőségei című szimpóziumon. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium a bábák és külföldi szakértők bevonásával dolgozza ki javaslatát.

Közeledett a nőgyógyászati szakma és a kórházon kívüli szülést támogató úgynevezett független bábák álláspontja - fogalmazták meg a következtetést a témával foglalkozó szimpóziumon résztvevő kórházi szülészorvosok.

Csákány M. György, a Jahn Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa az InfoRádiónak kijelentette: párbeszédre van szükség, mert elfogadhatatlan a kórházon kívüli szülésnek az a vad formája, amely Magyarországon megvalósult.

"A tervezett otthonszülés nem az ördögtől való. A világon mindenhol van erre igény, amit helyes kielégíteni szervezett, pontosan körülírt jogi körülmények között. Erre a szakma egészében nem nagyon törekedett, mert az előttünk álló ilyetén példák riasztóak" - fogalmazott a szakember.

Magyarországon évente körülbelül 150 tervezett otthonszülés zajlik le. Az Egészségügyi Minisztérium felkérte a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot, hogy dolgozza ki az otthonszülés irányelveit és szakmai szabályait, illetve állapítsa meg, milyen körülmények között szülhet otthon egy nő.

Ilyen feltétel lehet az életkor, a szövődménymentes korábbi szülés, vagy a problémamentes terhesség; a pontos feltételeket most dolgozza ki a szakmai kollégium.

"Ne legyen partizánakció"

Az otthonszüléseknél tapasztalatot szerzett Geréb Ágnes, a Napvilág Születésház szülésze és bábája is részt vesz a szabályok kidolgozásában.

"Attól függetlenül, hogy néhány kérdésben nem értünk egyet, de legalább lehet nyíltan vitatkozni, ami nagyon fontos előrelépés. Tizennyolc éve próbálkozom azzal, hogy ez a kérdés nyíltan a felszínre kerüljön, és most sikerül először" - fejtette ki Geréb Ágnes.

A szülész-bába hozzátette: ha nem számít majd partizánakciónak egy otthon levezetett szülés, akkor meg lehet osztani a tapasztalatokat, ami sokat segíthet a kórházi szülésekkel kapcsolatos, a mainál korszerűbb szemlélet kialakulásában is.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×