eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A színházak üzemeltetése is magánkézbe kerülhet

A főpolgármester-helyettes magánkézbe adná egyes fővárosi színházak kezelését - áll a novemberben közgyűlés elé kerülő javaslatban. Horváth Csaba úgy véli: akadnának, akik tőkét fektetnének ezekbe a teátrumokba, és ezért cserébe beleszólásuk lenne azok vezetésébe.

A városvezető az InfoRádióban elmondta: három budapesti színház ért el kiemelkedően jó gazdasági mutatókat, azaz az állami támogatás mellett ugyan, de jól gazdálkodtak, jelentős bevételeket produkáltak: a Madách Színház, a Vidám Színpad és a Mikroszkóp Színpad.

Ezeknek az intézményeknek lehetőséget adnának arra, hogy továbbra is fővárosi tulajdonban maradva ugyan, de magánműködtetésbe kerüljenek.

Mint mondta, mára kialakult egy olyan színházi mecenatúra, amely már nemcsak támogatást adna az intézményeknek, hanem bele is szólna azok irányításába.

Erre adnának módot, hétéves szerződések keretében. Hozzátette, hogy a főváros továbbra is támogatná a színházakat, de csökkenő mértékben.

Az InfoRádió kérdésére, hogy ezzel vajon nem romlana a minőség, Horváth Csaba azt felelte: ez a menedzsmenten múlik.

A Vidám Színpad vezetője jó ötletnek tartja

A Vidám Színpad igazgatója szerint jó irányba mutat a főpolgármester-helyettes elképzelése a színházak magánosításáról. Puskás Tamás úgy véli: vannak olyan szórakoztató intézmények, amelyeknek muszáj sikerdarabokat produkálniuk, hiszen ebből származik a bevételük nagyobb része.

Ezt kihasználva az ott fennmaradó összegből lehetne támogatni a többi színházat, így például a művész- és gyermekszínházakat.

Mint mondta, ezt a saját intézményében megvalósíthatónak tartja, hiszen a Vidám Színpad jelenleg is csak annyi támogatást kap, amely az adminisztrációk és a karbantartás költségeit fedezi, a valódi színházcsinálás már nem állami forrásokból valósul meg.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×