eur:
389
usd:
360.91
bux:
68687.45
2024. május 7. kedd Gizella

Parlagfű: több bírság, kevesebb kényszerkaszálás

Várhatóan október végére ér véget a parlagfű-szezon. Idén összesen mintegy 127 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki a parlagfű-irtással kapcsolatos szabályok megszegése miatt.

Több millió ember szenved az allergiától Magyarországon, a legtöbben a parlagfű miatt. Idén a parlagfű-szezon július végén kezdődött és augusztus 20-a táján tetőzött. Jelenleg hazánkban 19 mérőállomás működik, ebből kettő Budapesten.

A felmérések azt mutatják, hogy Magyarország legfertőzöttebb területe Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkisebb a pollenkoncentráció - mondta Apatini Dóra, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat aerobiológusa. Hozzátette: a legfrissebb adatok szerint folyamatosan csökken a levegő parlagfű koncentrációja.

A szeptember végi adatok alapján Veszprémben, Miskolcon és Szekszárdon érte el a magas koncentrációt a parlagfű értéke. De októberben a legtöbb napon már csak alacsony szintet regisztráltak az állomások - hangsúlyozta.

Több bírság, kevesebb kényszerkaszálás

Péterfia Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság elnöke elmondta: idén több ingatlantulajdonos kellett bírsággal sújtani, mint tavaly. Hozzátette: belterületen a legmagasabb kiszabható bírság 750 ezer forint, míg külterületen 5 millió forint.

"A kényszerkaszálások száma nem volt nagyon magas az idei esztendőben, sokkal több a bírságoló határozatok, illetve a hivatalból indított eljárások száma. Ahol a hatóságok megjelennek - az önkormányzatok esetében 32566 esetben indult hivatalból eljárás - ott elvégzik a tulajdonosok a védekezést. Bírságolni kell őket, de a közérdekű védekezést már nagyon sok esetben nem kell elvégezni" - tette hozzá.

Péterfia Éva hozzátette: amennyiben a tulajdonos nem fizeti ki a kiszabott bírságot egy éven belül, úgy a követelés átkerül az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalba, amely azt a következő évben adó formájában hajtja be.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×