eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

BKV: hamarosan behajtók kopogtathatnak a bliccelők ajtaján

A BKV-nak választ kell adnia arra a kihívásra, amit az egyéni közlekedés növekedése miatti utasszám-csökkenés, illetve Budapest városszerkezetének változása jelent. A közlekedési társaság áprilisban átalakítja a menetrendet, és felmerült, hogy ezzel járatritkításra is készül. A BKV vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a vállalat csak a tervet terjeszti majd elő, a végső szót a megrendelő, a Fővárosi Önkormányzat mondja ki. Antal Attila hozzátette: a vállalat várhatóan egy követeléskezelő cégnek adja el a be nem fizetett pótdíjak behajtását.

A BKV közszolgáltatási szerződés keretében működik, a megrendelő pedig a Fővárosi Önkormányzat, azt pedig, hogy melyik járat milyen gyakran közlekedik, minden évben felülvizsgálják - mondta a közlekedési vállalat vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Antal Attila közölte: az utasszám folyamatosan csökken, ezt a folyamatot a BKV csak lassítani tudja. Budapesten azonban ilyen szempontból még jó a helyzet, mivel a közösségi és az egyéni közlekedés aránya 60-40 százalék. Más nyugat-európai országokban inkább a közösségi közlekedés áll vesztésre.

"Nagyon nagy az emberekben az egyéni mobilitási igény, a motorizáció nő. Ebben a versenyben elég nehéz a helyzetünk" - jelentette ki a BKV vezérigazgatója.

Kihívások

A közlekedési vállalat idén a zsúfoltságcsökkentést tűzte ki célul, a járatok kihasználtsága mindenütt 90 százalék alá került - mondta Antal Attila.

A vezérigazgató hozzáfűzte: a BKV-nak reagálnia kell a főváros szerkezetének változására, hiszen a jelenlegi járatstruktúra még akkor alakult ki, amikor még teljesen más volt az ipari berendezkedés Budapesten, nem volt ennyi lakópark vagy iskola.

A bliccelők nem menekülnek


A BKV vizsgálja annak lehetőségét, hogyan, milyen feltételek mellett adhatná el egy követeléskezelő cégnek a vitatott pótdíjak - amelyek összege 10 milliárdos nagyságrendű - behajtásának jogát - mondta a vállalat vezérigazgatója.

Antal Attila közölte: a követelésekkel a BKV korábbi vezetése nem tudott mit kezdeni, az ezekről szóló dokumentumok az irattárba kerültek, nemrég azonban újra elővették őket.

Hozzátette: a jelenleg kiszabott pótdíjakat egy ügyvédi iroda hajtja be, azt a céget pedig, amelyek korábban felhalmozódott követeléseket kezeli majd, közbeszerzési eljárás során választják ki.

A BKV vezérigazgatója elmondta: a vállalatnak a büntetésekről jegyzőkönyv áll rendelkezésére, amelyben az utas elismeri, hogy jegy nélkül utazott, a bediktált címek és nevek azonban nem mindig pontosak.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×