eur:
389.61
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hátráltatja a gyógyítást a patológusok hiánya

Az egyetemi központokat és egy-két kórházat leszámítva nincs ma Magyarországon mindenre kiterjedő, jól működő patológia, vagyis szövettani vizsgálatokat végző hálózat - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem rektora. Tulassay Tivadar professzor az egyetem digitális mikroszkópjának átadása után hozzátette: az idén az egyetem végzősei közül mindössze ketten jelentkeztek patológus rezidensnek.

Az egyetem rektora emlékeztetett arra, hogy néhány orvostudományi ág már évtizedek óta szenved a szakemberhiánytól, ezek közül az első helyen áll a patológia, amiben komoly szerepet játszik a patológusok nagyon nehéz megélhetése.

A patológus szakma elnéptelenedik, az egyetemi központokat és egy-két kórházat leszámítva nincs ma Magyarországon mindenre kiterjedő, jól működő patológia - tette hozzá.

Tulassay Tivadar hangsúlyozta: a patológia ma már arra koncentrál, hogy a szövetmintákból nagy biztonsággal képes legyen megmondani, jó- vagy rosszindulatú-e egy elváltozás, és kezelhető-e.

Magyarországon azonban néhány központot leszámítva rossz a helyzet, mert vagy az eszközpark vagy a kiképzett munkaerő hiányzik, esetleg a fenntartáshoz szükséges anyagiak nem állnak rendelkezésre - jegyezte meg a szakember.

Tulassay Tivadar szerint hamarosan olyan hosszú lehet a patológiai várólista, hogy heteket vehet igénybe, míg egy beteg, illetve a kezelőorvosa megkapja a korrekt szövettani diagnózist. Márpedig ez már a páciensnél is késedelemként jelenhet meg, hátrányosan befolyásolja a gyógyulást.

Jó hír ugyanakkor, hogy a Semmelweis Egyetem I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében átadott digitális mikroszkópos rendszerrel az egyetem különböző egészségügyi intézmények számára vállalhat szövettani diagnosztizálást, ami némileg enyhíthet a patológushiányon.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×