eur:
390.69
usd:
366.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ötszáz forint lehet a dugódíj Budapesten

Jövőre készül el az a tanulmány, ami alapján be lehet majd vezetni a fővárosban a dugódíjat. A fizetési zónahatárra több variáció van: szedhető lehet a díj a városba vagy a belvárosba hajtáskor, illetve hídpénzként. A díj összege lehet fix - mintegy 500 forintos - vagy a pillanatnyi forgalomtól függő nagyságú.

A főváros még nem rendelt meg olyan tanulmányt, amely szakmailag elemezné, hogyan lehetne bevezetni Budapesten a behajtási díjat, jövőre azonban minden bizonnyal készül ilyen dokumentum - mondta az InfoRádiónak a fővárosi önkormányzat közlekedési tanácsnoka.

Dancs Gábor közölte: ez alapján döntik majd el, milyen formában és milyen területi hatállyal vezetik majd be a díjfizetést.

Kérdés még tehát, hogy az összeget a városhatártól, vagy Budapest közlekedési kordonától kellene megfizetni, és, hogy hídpénzt fizettetnének-e, vagy behajtási díjat a belvárosba.

A közlekedési tanácsnok megjegyezte: a legjobb példa a dugódíj szedésére a londoni és a stockholmi, ebben a két városban azonban nem a városhatártól kell fizetni, hanem a belváros egyes övezeteibe való beautózáskor.

Stockholmban a behajtási díj nulla és két euró, azaz nulla és ötszáz forint között van, míg Londonban körülbelül 8 font, vagyis körülbelül kétezer forint - mondta Dancs Gábor.

A közlekedési tanácsnok úgy véli: Budapest valószínűleg a svéd példához lehet közelebb, a díj mértékét azonban nagyban befolyásolja majd az is, hogy mekkora a kereslet a belváros iránt, és mekkora az az összeg, amit az autósok még meg tudnak fizetni.

"Speciálisan előfordulhat az is, hogy, ha nagyon sokan kívánnak a belvárosba behajtani, akkor időszakosan magasabb díjat kell megállapítani" - közölte Dancs Gábor, majd hozzátette: Szingapúrban is ilyen, forgalomfüggő díjrendszer működik.

Ahhoz, hogy a behajtási díjat bevezethessék, fejleszteni kell a tömegközlekedést, és legalább az M0 jelenleg épülő szakaszát be kell fejezni - jelentette ki a fővárosi önkormányzat közlekedési tanácsnoka.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×