eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Az orvosok nem tudják, miért bírságolhatják meg őket

Csaknem hétszáz aláírást gyűjtött össze az a jogász-orvos, aki az egyik internetes portálon kéri a gyógyítók támogatását a gyógyszerfelírás szabályozásának visszavonása céljából. A törvény szerint januártól pénzbírságot rónak ki arra a doktorra, aki az országos átlagot meghaladó mértékben ír fel túl drága vagy túl sok gyógyszert.

Herczeg Zita az InfoRádióban elmondta: a rendelet kiszámíthatatlan büntetéssel fenyegeti a gyógyszert rendelő orvosokat, holott ők csak a kötelességüket teljesítik.

Szerinte a szabályozás a betegeknek is kedvezőtlen, hiszen nem rendelik meg számukra a magas támogatással biztosított gyógyszereket, holott az törvény szerint jár nekik.

A rendelkezés ráadásul nem vizsgálja sem a beteg jogosultságát, sem a rendelet indokoltságát, ezért Herczeg Zita szerint elvi szinten elhibázott. Ha alkotója nem hajlandó visszavonni, az orvos az Alkotmánybírósághoz fordul.

Elmondta azt is: a gyógyszerfelírásról szóló törvény szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feladata annak biztosítása, hogy társadalombiztosítási támogatást csak a költséghatékony készítmények kapjanak.

A kis praxisok becsukhatnak

A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának szervező elnöke szerint a kisebb praxisok háziorvosait akár tönkre is teheti, ha a gyógyszerfelírást korlátozó jogszabállyal ellentétesen az országos átlagnál több és drágább gyógyszereket írnak fel. A nagyobb bírságot ugyanis nem tudják majd kifizetni.

Kertai Aurél leginkább azt kifogásolta, hogy az orvosok rendeléseit az országos átlaghoz viszonyítják, azaz senki sem tudja, mihez kell igazodni, az adatok csak néhány hónappal később derülnek ki.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×