eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A konzul csak akkor segíthet, ha megkérik erre

Tavaly 80 ezer esetben kértek külföldön segítséget bajbajutott magyarok a konzuloktól. A diplomaták baleset, bűncselekmény, vagy természeti katasztrófa esetén tudnak eljárni. Minderről a külügyminisztériumban volt szó.

A konzul segít a külföldön bajbajutottaknak, de csak ha azt az érintett is kéri. Máskülönben a diplomatának nincs jogosultsága eljárni. Ha egy országban nincs magyar külképviselet, akkor bármelyik európai uniós konzulátuson lehet segítséget kérni. A Külügyminisztérium Konzuli Főosztályvezetője budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: tavaly 80 ezer esetben keresték meg a magyarok a külképviseleteket. Berta Krisztina elmondta: a diplomaták baleset, bűncselekmény, vagy katasztrófák esetében tudnak segíteni.

"Rengeteg olyan elképzelés van, amelyet képtelenség teljesíteni. Rendezetlen számlákat, bírságokat, a konzuli szolgálat nem fogja a külföldön tartózkodó helyett megtenni. Helyi jogszabályok alól mentességet sem tudunk szerezni. Bíróságon nem tud eljárni a konzul, de segít" - hangsúlyozta a diplomata.

A schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozással kapcsolatban az InfoRádió kérdésére a főosztályvezető azt mondta: Magyarország fölkészültsége kimagaslóan jó, és ezt az uniós illetékesek is elismerik. A szlovákok korábbi lemaradásukat pedig behozták - tette hozzá. Arra kérdésre, hogy a schengeni csatlakozás után továbbra is személyivel mehetünk-e Horvátországba, Barta Krisztina igennel felelt.

A nemzeti vízummal kapcsolatban, amelyet határon túli magyarok kérhetnek 5 év időtartamra, a főosztályvezető elmondta: eddig 4100 darabot adtak ki. Január elsejétől, amikortól a tervek szerint Magyarország is a schengeni térség része lesz, ezek az engedélyek a schengeni tagállamok területére is érvényesek lesznek. Tehát egy szabadkai vagy ungvári magyar nem csak az anyaországba látogathat el a vízummal, hanem akár a Németországban élő rokonait is fölkeresheti.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×