eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új frontot nyit a koalíció: a célkeresztben az egyházak

A Népszabadság azt írja, hogy a kölcsönös bizalmatlanság légkörében a kormány az egyházak állami támogatásának felülvizsgálatára készül. Nem túl biztató előjel, hogy a finanszírozási rend átalakításához a vatikáni szerződést is módosítani kell: ehhez pedig szükség van a katolikus egyház egyetértésére.

Az egyházak közszolgálati tevékenységét továbbra is a költségvetés finanszírozná, a hitélet támogatásának viszont alapvetően a hívek felajánlásain kell nyugodnia - ez áll abban a koalíciós megállapodásban, amelyet Gyurcsány Ferenc szocialista és Kóka János liberális pártelnök írt alá a közelmúltban.

Az egyszázalékos adófelajánlás rendszerének átalakításán túl az is a koalíció tervei között szerepel, hogy az egyházak támogatását azonos szintre hozza a kiemelten közhasznú civil szervezetekkel és alapítványokkal. A mérleg nyelve jelenleg az egyházak javára billen.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy hiába érkeznek százmilliárdok kutatás-fejlesztési célokra az unióból, a hazai egyetemek és kutatóközpontok lényegében nem részesülhetnek ezekből a forrásokból.

A lap a Magyar Tudományos Akadémiától megtudta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség úgy határozta meg a pályázatok szabályait, hogy a jelentős ősszegekhez csak gazdasági társaságok férhessenek hozzá.

A Világgazdaságban olvasható, hogy a legális gazdaságnak évente mintegy 600 milliárd dolláros veszteséget okozó globális feketepiac egyik legnagyobb szeletét a zene adja. Tavaly a becslések szerint körülbelül 1,2 milliárd illegális zenei terméket értékesítettek, és 20 milliárd zeneszámot töltöttek le engedély nélkül az internetről.

A magyar zeneiparnak a Mahasz becslése szerint csak a gyári hamisítványok több mint 15 milliárd forintos kárt okoznak. A kiadók világszerte mindenütt, így Magyarországon is a - legális - digitális értékesítés erősítésével igyekeznek küzdeni a kalóztermékek ellen.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy felszabadította az Európai Unió a belpiaci felhasználóknak a még rendelkezésre álló kukoricakészleteket. A magyarországi 1,8 millió tonna intervenciós kukoricakészletet az agrártárca a magyar állattartóknak szeretné juttatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×