eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Feltöltik a dagonyákat

A nagy meleg és a vízhiány miatt több tíz hektáron pusztulnak a fák a főváros körüli erdőkben - mondta el az InfoRádiónak a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Lomniczi Gergely hozzátette: főleg a fiatal, egy-kétéves erdőségek bírják nehezen a vízhiányt, az idősebb, őshonos állományok különösebb károk nélkül vészelik át ezt az időszakot. Az erdei vadak is nehezen bírják a hőséget.

Még nem lehet tudni, mekkora anyagi kárt okozott a forróság és az aszály a fővárosi és a Budapest környéki erdőkben, főleg a tölgyesekben és a nem őshonos faállományban - mondta az InfoRádiónak a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Lomniczi Gergely hozzátette: az őshonos és a megfelelő helyen nevelt fafajok átvészelik az ilyen szélsőségesen meleg időszakokat.

Előrelátás

A hatalmas erdőterületeket az aszályos időszakokban locsolni nem lehet, ezért az erdészek feladata az, hogy úgy válasszák meg a területre betelepítendő fafajokat, hogy azok bírják a várható időjárási viszonyokat. Az ilyen döntések akár száz évre is meghatározzák az erdők sorsát - közölte a szóvivő.

Bár az időjárás változását megsínylik az őshonos, termőhelyükön élő fák is - sokkal lassabban nőnek, kevesebb faanyagot adnak, ez pedig gazdasági veszteséggel jár -, nem pusztulnak el - mondta Lomniczi Gergely.

Veszélyben a fiatalok

Az idén tavasszal, vagy az előző évben telepített fiatal erdőállományok azonban veszélyben lehetnek, mivel ezeknek a csemetéknek még nincs elég mélyre hatoló gyökérzete, csak a talaj felső rétegéből képesek felszívni a nedvességet.

A csapadék hiánya ezek számára végzetes lehet, ezért ilyen időjárási viszonyok mellett több tíz, vagy akár száz hektáros aszálykárral számolnak a szakemberek - fűzte hozzá a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.Az állatokat is sújtja az aszály

Az erdei vadakat is megviseli a szélsőséges időjárást. A fő probléma az, hogy az állatok nem jutnak elegendő ivóvízhez - mondta az InfoRádiónak a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Lomniczi Gergely hozzátette: ilyenkor az erdészek feladata, hogy a vadállományt megfelelő mennyiségű vízhez juttassák, figyelni kell azonban arra, hogy a túlszaporodás elkerülése végett a szakemberek ne avatkozzanak be túl nagy mértékben az erdő életébe.

A természet szabályozza az élőlények számát és beállítja azt a helyes egyensúlyt, amelyet az adott terület képes fenntartani - közölte a szóvivő.

Feltöltik a dagonyákat

Azokon a területeken azonban, ahol vadgazdálkodás folyik, fontos, hogy átsegítsék az állatállományt a kánikulai időszakon.

A védekezés több millió forintba kerül: az erdészek ivóvizet biztosítanak az állatoknak, és feltöltik vízzel a fürdőhelyeket, dagonyákat - mondta Lomniczi Gergely.

Szerző: Horn Andrea

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×