eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Többen megsérültek a tomboló viharban - képekkel

Elvonult Budapest felett a vihar első, leghevesebb hulláma, amelyet még követhetnek gyengébb zivatargócok. A fővárosban hat ember sérült meg és akadozott a tömegközlekedés is. Vidéken is volt egy sérült. A tűzoltókat több mint kétszáz alkalommal riasztották csak Budapesten - országosan a szám elérte a négyszázat.

Csütörtök este fél 10 után elvonult Budapest felett a vihar első, leghevesebb hulláma - mondta el az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese.

Dobosi Erzsébet szerint nagyjából éjfélre vonulhat el a főváros területéről a vihar. A II. kerületben egyébként 101 kilométeres óránkénti széllökést is mértek, több helyen volt jégeső.

Budapesten hat ember megsérült a viharban, a legtöbben a fejükön, de volt olyan is, akit a lábán sebzett meg egy tetőcserép. Egy ember vidéken is megsérült.

A vihar este fél 9 tájban érte el a fővárost. A Szentendrei úton az egyik tízemeletes ház tetejéről félig letépett a szél egy reklámtáblát.

A Gellért-hegyről patakokban folyt a víz, a közlekedés akadozik, az emberek pedig megpróbáltak fedett helyre húzódni.

Hasonló volt a helyzet a XX. kerületben is, ahol egy autóra dőlt egy fa.

A Lehel téren fél 9 után megállt a villamosközlekedés. Nem jár az 52-es villamos, mert a Székelyhíd utcánál a sínre dőlt egy fa.

Kőbányán a Maglódi úton szüneteltetik a villamosforgalmat és az áramot is kikapcsolják, mert ellepte a víz a síneket. Az autóknak tengelyig ér a víz, amelyet a csatornák sem tudnak elnyelni.

"Meglehetősen kaotikus a helyzet"

<

Sötét fellegek (fotó: InfoRádió - Jámbor Zsuzsanna)

A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádióban este 9 óra után "meglehetősen kaotikusnak" nevezte a budapesti helyzetet.

Molnár Péter elmondta: tíz egységük próbálja kezelni a fakidőlés okozta nehézségeket, de még 200 bejelentés van, amivel egyelőre nem tudtak foglalkozni.

"Olyan mennyiségű bejelentést kapunk, hogy arra a világon egyetlen tűzoltóság sem tudna felkészülni" - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: először oda vonulnak ki, ahol közvetlen életveszély van, vagy életet kell menteni.

A BKV-nál kisebb fennakadások

A BKV szóvivője az InfoRádióban este 9 óra után elmondta: a kidőlt fák és a leszakadt felsővezetékek miatt nem jár az 56, 59, 61-es villamos, viszont a 41-es villamos vonalát sikerült megtisztítatni és újra jár a 14-es villamos is.

Kiricsi Karola hangsúlyozta: hasonló a helyzet a szentendrei HÉV vonalán is, viszont a 28-s és az 52-es villamos egy-egy rövidebb szakaszon nem jár.

A Budakeszi út az autósoknak is járhatatlan, így a 22-es busz sem közlekedik. Először a fő- és tömegközlekedési útvonalakat tisztítják meg, ezzel éjfélre végezhetnek.

Felsőpakonyban kigyulladt egy lakóház, mert villám csapott bele.
Megszűnt a ferihegyi zárlat

<

Nagy vihar volt Százhalombattán (fotó: InfoRádió - Vakán Zoltán)

A vihar miatt fél 9 előtt lezárták a Ferihegyi repülőtér mindkét terminálját. A zárlatot negyed 10-kor oldották fel - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője a távirati irodával.

Korábban a vihar miatt a Ferihegyi repülőtérről csak a nyugatra tartó gépek nem szálltak fel, azonban, miután a vihar elérte Budapestet, nyolc óra után, teljes zárlatot rendeltek el.

Nyugat felől érkezett a vihar


Kilencven kilométer feletti széllökésekkel, heves záporokkal, helyenként jéggel érkezett meg Magyarorzság nyugati határára a Svájcban, Németországban és Ausztriában már halálos áldozatokat is követelő vihar.

Kanzler Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: Sopronban a Hársfasor és a Fegyvessor kereszteződésében az erős szél leszakította a villanyvezetéket.

Mosonmagyaróváron a sétálóutcában két étterem teraszáról ragadta magával a napernyőket a szélvihar. Ugyancsak itt, a Bartók Béla úton telefonvezetéket szakított el a szél.

Győrött egy lakótelepi ház erkélyéről szakította le a napellenzőt a szél.

Jégeső a Balatonnál

A vihar este kilenc óra tájban érte el a Balatont. Az északi parton jégeső is volt, ám a vihar fél 10 után csendesedni kezdett.

Az Ausztria felől érkező viharzóna keleti dél-keleti irányba megy tovább, de az előrjelzések szerint a dél-nyugati országrészt nem éri el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×