eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Gyurcsány: "Gyomorforgató pénzért árulni a politikai beszédeket"

A miniszterelnök szerint javítani kell a kormányzóképességen. Gyurcsány Ferenc az MTI-nek adott interjújában szem- és gyomorforgatónak nevezte, ha egy politikus saját beszédei alapján ad ki könyvet.

A miniszterelnök szerint a kormányátalakítással más helyzet jött létre erős politikai centrummal, kormánykabinettel, a kormányon belüli ellensúlyok megőrzésével, az igazgatási képesség javításával.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek adott interjújában azt mondta: megfontolja az SZDSZ valamennyi javaslatát, majd kellő mérlegelés után kialakítja álláspontját.

Arra a felvetésre, miként értékeli kormánya egy éves tevékenységét, a szocialista politikus hangsúlyozta: a miniszterek értékelése a kabinet átalakításával jut kifejezésre.

"A politika nem népszerűségi verseny"


Az interjúban az MSZP népszerűségéről, megítéléséről is szó volt. A pártelnök kifejtette: azzal szeretne dicsekedni, hogy Magyarországon olyan átalakulások mennek végbe, amelyek segítségével egy szegény gyereknek a felsőoktatásban könnyebb lesz tanulni vagy átadják Nyíregyházáig az autópályát.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: nem a pillanatnyi népszerűség határozza meg, mit tesz a kormány. Rámutatott: a politika nem népszerűségi verseny. Úgy vélte, ha valamin javítani kell, az a kormányzóképesség.Túl sok a kétely a Gripenek ügyében

A Gripen-vadászgépek ügyében induló vizsgálatról szólva a miniszterelnök úgy fogalmazott: túl sok a kétely és a gyanú Magyarország szerepével kapcsolatban, hogy ott és akkor milyen motiváció alapján született meg a döntés.

Gyurcsány Ferenc közölte: úgy tudni, a Fidesz-kormány idején a Gripenek beszerzésével összefüggő előkészítő tanulmányban létezett egy egyértelmű sorrend a pályázók között, amely a meghatározó alapdokumentum volt a nemzetbiztonsági kabinet üléséig.

Gyurcsány Ferenc szerint szó nincs arról, hogy ez adok-kapok lenne, de a Gripen-vásárlás kapcsán annyi pénz forog kockán, "amelyet el nem tudunk képzelni, amelynek az ezredéért Magyarországon szíjat hasítanak egy politikus hátából, ha kiderül, hogy nem megalapozottan döntött".

"Gyomorforgató pénzért árulni a politikai beszédeket"

A szocialista pártelnök-kormányfő bár nem nevezte meg Orbán Viktort, de egyértelmű volt, hogy a Fidesz elnökéről beszél, amikor azt nyilatkozta, hogy szem- és gyomorforgatónak tartja azt, amikor egy aktív politikus pénzért árulja politikai beszédeit, és ebből több millió forintos családi jövedelemre tesz szert.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, ez különösen akkor elképesztő, ha valaki politikájának középpontjába az erkölcsöt állítja. A kormányfő szerint "az nem megy, hogy plebejus politikát hirdetek, harcolok az új arisztokráciával szemben és a legellentmondásosabb, rosszízű dzsentri magatartást folytatom".

Gyurcsány Ferenc kijelentette: erkölcsi kérdésekben csak erkölcsileg feddhetetlen ember mondjon megalapozott véleményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×