eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hiller: "Nem célunk mindenkit ugyanúgy támogatni"

Az oktatási miniszter szerint két ellentétes tendencia jellemzi az országot: miközben csökken a gyerekek száma, egyre több pedagógus kerül ki a felsőoktatási intézményekből. Hiller István erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

A miniszter elmondta: 1980-ban 1.180.000 általános iskolás volt, míg a mostani tanévben 855.000, és 2010-ben már csak 750.000 lesz. Eközben a tanári képzésben résztvevők száma több mint négyszeresére emelkedett.

A két tendencia egyszerre érvényesül országunkban: radikálisan csökkenő gyermeklétszám mellett emelkedik a pedagógusi, illetve a pedagógusi diplomát szerző hallgatói létszám. Ez a folyamat jutott el odáig, hogy nélkülözhetetlenné vált a beavatkozás, az óraszám emelése és a kistérségi társulások törvényi szabályozása - mondta Hiller István.

Az oktatási miniszter közölte, hogy a jövő tanári állásairól nem a minisztérium, hanem az iskolafenntartók döntenek majd.

Az iskolafenntartók 90 százaléka önkormányzat, hét százaléka egyház, a további három százalék pedig alapítvány, egyesület vagy magániskola.

A miniszter közölte: a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 17 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy átképezzék azokat a pedagógusokat, akik nem tudnak szakmájukban elhelyezkedni.

Kívánatosnak tartjuk, hogy az általános iskola alsó tagozatára a kistelepülések tanulói is saját falujukba járhassanak - jelentette ki Hiller István.

Hozzátette: a felső tagozat esetében, a jobb színvonalú oktatás érdekében, támogatják az integrációt, amiről azonban szintén az iskolák fenntartói dönthetnek.

Mondjuk ki, hogy mindenki számára világos legyen: ha nem tanulnak meg jól írni, olvasni, számolni, ha nem értik az elolvasott szöveget a tanulók, akkor egész életükben csak pótolni fognak. Erre nem lehet építeni a középiskolában majd számítógépes és idegen nyelvi oktatást - mondta Hiller István.
A felsőoktatással összefüggésben kijelentette: azt szeretnék, ha a diploma valós tudásértékkel bírna, és azt a munkaadók elfogadnák.

Akarjuk, nem akarjuk, a XXI. század legjelentősebb globális vetélkedése az információért és a tudás megszerzéséért folyik. Ennek legfontosabb terepe a felsőoktatás. Egy mai pécsi hallgatónak nemcsak egy szegedi diák lesz a konkurenciája, hanem egy pekingi, egy ottavai, vagy egy melbourne-i is. A munkaerőpiacon, amikor a tudást állássá akarják változtatni, akkor ezzel a társasággal együtt kell megmérkőzniük - mondta az oktatási tárca vezetője.

Hiller István véleménye szerint a mai hallgatói létszám mellett már nehéz színvonalas képzést adni.

Közölte: a parlament előtt lévő törvénymódosítás hosszú időre, három-négy évre előírja, hogy mekkora legyen a szféra állami költségvetési támogatása.

Idén 214 milliárd forint áll rendelkezésre, ez az összeg 2010-ig 241 milliárdra nő - mondta a miniszter.

Hozzátette: az állami támogatás döntő többségét a hallgatók "viszik" az intézményekbe.

Ha jó színvonalon teljesítő hallgató jelentkezik az adott intézményben, akkor ő fogja elnyerni az állami támogatást. Vagyis: elképzelhető, hogy a rosszabb képzést kínáló intézményekbe már nem jut államilag támogatott hallgató - mondta a tárca irányítója.

Ebben az esetben az intézmény előtt ott az integráció lehetősége egy másik intézménnyel és a színvonal emelése. Nem az a cél, hogy mindenkit ugyanúgy támogassunk. A cél a színvonal támogatása. A felsőoktatás egy nagy piac. Ezen a piacon a legnagyobb megrendelő a magyar állam. Azt a képzést érdemes megrendelnie a magyar államnak, amelyik a legszínvonalasabb - jelentette ki a miniszter.

Én a felsőoktatás privatizációját nem támogatom, sőt, ellenzem. Az államnak helye és szerepe van a magyar felsőoktatásban - mondta Hiller István.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×