eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Csernobili katasztrófa: a Kárpátok védtek meg minket

Huszonegy éve, 1986-ban ezen a napon történt az eddigi legnagyobb atomerőmű-baleset, a csernobili katasztrófa. A Magyar Tudományos Akadémia Atomenergiakutató Intézetének igazgatója, Gadó János azt mondta, hogy Magyarországot megvédték a Kárpátok, így a radioaktív hatás nem volt jelentős.

Magyarország viszonylag szerencsés volt a csernobili katasztrófa idején, ugyanis a radioaktivitás kerülőutakon érkezett meg - mondta az InfoRádiónak az atomerőmű baleset huszonegyedik évfordulója kapcsán a Magyar Tudományos Akadémia Atomenergiakutató Intézetének igazgatója.

Gadó János kiemelte: a Kárpátok megvédték Magyarországot, így a radioaktív hatás alacsony volt, és az egészségügyi károsodások sem voltak jelentősek.

A sugárzás miatt "többletrák" alakulhat ki húsz év elteltével, vagyis néhány száz fővel megnövekedhet a rákbetegek aránya - tette hozzá Gadó János.

Még ma is ki lehet mutatni, hogy bizonyos mennyiségű cézium kiülepedett a növényeken, de ez nem jelenti azt, hogy ez biológiai hatásokkal is bír - hangsúlyozta az MTA Atomenergiakutató Intézetének igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×