eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Betegek sokasága maradhat ellátatlanul"

Veszélybe kerülhet a szövődményes betegek magasabb szintű ellátása, az egyetemi klinikáknak ugyanis az ellátási kötelezettség miatt a területükre tartozókat, és nem a súlyosabb betegeket kell felvenniük - mondta az InfoRádióban a Csecsemő- és Gyermekgyógyászok Szakmai Kollégiumának elnöke.

A kollégium elnöke szerint a kórházi struktúra átalakítás miatt betegek sokasága maradhat ellátatlanul. A szövődményes betegeket ugyanis az országos intézetek és az egyetemi klinikák nem lesznek képesek felvenni.

Tulassay Tivadar közölte azt is: hatalmas hibákat találtak az ellátási körzetek kijelölésében is. A szegedi gyermekklinika például akkora kapacitással rendelkezik, hogy akár 3-4 megyét is elláthatna, ennek ellenére bizonyos betegségcsoportok esetében csak egy megye tartozik hozzájuk.

A hiba azonban fordítva is fennáll, azaz igen kevés ággyal rendelkező intézményeknek milliós populációt kellene ellátniuk.

Elmondta azt is: a körzetek meghatározásakor sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a népegészségügyi mutatókra is.

A kollégium elnöke kifogásolta azt is, hogy megszűnt a szövődményes betegek ellátásának kiemelt támogatása, holott ez a tevékenység sokkal nagyobb szakmai felkészültséget és műszerezettséget igényel.

Mint mondta, az ország négy orvosi egyeteme pedig összesen 11 milliárd forintos forrásveszteséget szenvedett el, amely nemcsak az egyetemi betegellátást veszélyezteti, hanem az orvosképzést is.

Hangsúlyozta: ha az új egészségügyi miniszter elfoglalja posztját, arra fogják kérni, hogy vizsgálják felül az eddigi döntéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×