eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Interaktív műsorokat hoz a digitális rádió és tévé

A közszolgálatiság támogatását tartja az állam legfontosabb feladatának a digitális műsorszórásra való átálláskor a Miniszterelnöki Hivatal médiapolitikai főtanácsadója. Sarkady Ildikó hangsúlyozta: a digitális műsorszolgáltatás által a televíziók és rádiók műsora interaktívvá válik, és a hangminőség is jobb lesz.

A szakember az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a magyar nyelv és kultúra megőrzése érdekében nagy figyelmet kell fordítani a közszolgálati műsorok megjelentetésére.

Sarkady Ildikó közölte: az év második felében egyeztetnek a tartalomszabályozási kérdésekről, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban pedig már készül a minőségi követelményekről szóló jogszabály.

Hozzátette: az ORTT helyébe lépő vagy amellett működő Médiafelügyeleti Hatóság gyakorol majd komplex felügyeleti jogot a piac felett.

A főtanácsadó úgy fogalmazott: a digitalizáció lényege, hogy a frekvencia nem olyan szűkös, mint korábban, ezért nem jelent majd akkora hatalmat a jogosultság szétosztása.

Sarkady Ildikó emlékeztetett arra, hogy 2012-ben már nem lehet földi, analóg műsorszórás Magyarországon, ezért sürgető a digitalizáció törvényi hátterének megteremtése.

Hozzátette: a rádiók esetében nincs ilyen határidő. Az állam azokban a rádiók multiplexeit (egyfrekvenciás hálózatait) is meg akarja pályáztatni. Ezeken a digitális frekvenciákon lehetőség van arra, hogy egy országos frekvencián - sávszélességtől függően - öt-tíz rádióműsor szólaljon meg.

Az állami szabályozás a rádiók esetében is elsősorban a közszolgálati tartalmakra terjedne ki.

Elmondta: az egyelőre nem egyértelmű, hogy a Magyar Rádió felkerül-e egy multiplexre, de mint mondta, természetesen a cél az, hogy arra a multiplexre kerüljön fel, amely az egész országot lefedi.

Hangsúlyozta: a digitális műsorszolgáltatás által interaktívvá válik a műsor, és jobb hangminőséget produkál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×