eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Gyurcsánynak a sörözés sem segített?

A Csehországban és Lengyelországban tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer és az európai energiapolitika is téma volt a cseh miniszterelnök budapesti tárgyalásain. Mirek Topolanek azt mondta: hajlandó beszélni arról, hogy a NATO-partnereket is bevonják a rendszerbe és hajlandó Oroszországgal is konzultálni.

A cseh kormányfő nem zárta ki egyértelműen annak lehetőségét, hogy az országában és a szomszédos Lengyelországban tervezett amerikai rakétapajzs végül a NATO égisze alatt valósulhasson meg. Mirek Topolánek erről Gyurcsány Ferenccel folytatott tárgyalásai után beszélt.

A rakétapajzsot fenyegetésnek, vagy legalábbis barátságtalan lépésnek tartó Putyin orosz elnök közelmúltbeli, nagy port kavart külpolitikai beszédében keményen bírálta az Egyesült Államokat. Mirek Topolanek erről azt mondta: Moszkva fél attól, hogy elveszíti befolyását a térségben.

Orosz katonai illetékesek viszont arról beszéltek: nehezükre esik elhinni, hogy Amerika Európa fölött akarná megvédeni magát az esetleges észak-koreai, vagy iráni rakétáktól és azt állították: saját fegyvereikkel könnyen át tudnák törni a pajzsot.

Magyar javaslat: védőernyő a NATO keretein belül

Az orosz elnökkel más közép-európai vezetőknél látványosan jobb kapcsolatokat ápoló Gyurcsány Ferenc ugyanakkor azt javasolja, hogy a védőernyőt a NATO keretében valósítsák meg.

Ez lehetőséget teremtene arra, hogy a NATO-orosz tanács keretében tárgyaljanak a kérdésről Moszkvával és diplomáciai eszközökkel nyugtassák meg. Ezzel szemben a másik verzió az, hogy két, Moszkvával - különösen Lengyelország esetében - hűvös viszonyt ápoló ország területén építsék meg az amerikai rendszert.

Mirek Topolanek miniszterelnök Budapesten burkoltan azt üzente azoknak, akik valamilyen módon nyomást akarnak gyakorolni rá, hogy Csehországnak joga van kétoldalú megállapodást kötnie az Egyesült Államokkal, de Prága NATO-partnereivel és Oroszországgal is hajlandó konzultálni.

A kormányfő egy újságírói kérdésre nem tudta pontosan megmondani: miért van Csehországnak szüksége a pajzsra, de felhívta a figyelmet rá, hogy tartja magát a korábbi cseh kormányok által kidolgozott irányvonalhoz.A sörözés sem segít?

Annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc és Mirek Topolanek előző este egy budapesti sörözőben töltötte az estét, bizonyos nézetkülönbséget lehetett kihallani - legalábbis a megjegyzések szintjén - az energiapolitika kérdésében.

Mirek Topolanek ambíciózusnak nevezte a közös európai energiapolitikáról szóló terveket - miközben Gyurcsány Ferenc egy korábbi nyilatkozatában nem kötelezte el magát egyértelműen az európai cégek által tervezett és az orosz függést csökkenteni hivatott Nabucco gázvezeték mellett. Sőt, bírálói szerint el is árulta az európai érdekeket.

Egyeztetnek a visegrádi négyek?

Csehország a téma kapcsán egyébként kezdeményezi, hogy a visegrádi négyek hozzanak létre energia-munkacsoportot. Ez azt jelentené, hogy közös álláspontra kellene jutnia a Moszkvával jó viszonyt ápoló magyar kormánynak és például az oroszokkal különösen feszült kapcsolatban álló lengyel vezetésnek.

A különbözőségeket mi sem jellemzi jobban, mint hogy a lengyel elnök éppen a héten tárgyalt Kazahsztánban és Azerbajdzsánban energetikai ügyletekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×