eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bírják-e majd a súlyponti kórházak a rohamot?

A kórházi ellátási lista nem csak, hogy hibás, de érezhetően sokféle szakmai érdek húzódik meg a hátterében - véli a Szent István Kórház főigazgatója. Hozzátette: ha ki is javítják a legtöbb hibát, a kiemelt kórházak nem tudnak majd ennyi beteget ellátni, sokakat át kell majd küldeniük a helyi intézményekbe.

A súlyponti és nem súlyponti kórházak között jelentős aránytalanság alakult ki - mondta az InfoRádiónak a Szent István Kórház főigazgatója.

A súlyponti kórházakhoz lényegesen több területet rendeltek, az ágyszámoktól függetlenül - tette hozzá Radnai Zoltán.

Közölte: a Szent László Kórház onkológiája az ország harmadik legnagyobb forgalmú onkológiai osztálya volt, ehhez képest most csak a IX. kerületet csatolták hozzá, ezzel szemben a kiemelt Uzsoki Kórház gyakorlatilag a fél országot magára vette.

Radnai Zoltán úgy véli, ezek a különbségek azt sejtetik, hogy a háttérben különböző szakmai lobbik komolyan működhettek.

Nem lesz nagyobb fennakadás

A Szent István Kórház főigazgatója szerint nem lesz különösebb fennakadás az új ellátórendszer bevezetése miatt, hiszen csupán arról van szó, hogy valamivel kisebb ágyszámmal dolgoznak tovább az intézmények.

Bár nem lehet tudni, hogy gazdasági szempontból hogyan alakul majd a kórházak helyzete, Radnai Zoltán szerint a struktúraváltás önmagában nem okozhat zavart a kórházak működésében.

Nem győzik majd a súlyponti intézmények?

Radnai Zoltán a fő problémát abban látja, hogy ha egy osztály eddig is szűk kapacitással dolgozott, most azonban súlyponti lett, és egy hatalmas terület integrálódott hozzá, a betegeket nem fogja tudni ellátni, így egy részüket a területileg illetékes intézményekbe kell majd átirányítani.

A főigazgató úgy véli, "az élet fogja felülírni a jelenlegi elosztást, mert valószínűleg néhány helyzetben ezt nem lehet majd pontosan tartani", a végleges adatokat pedig az önkormányzatok beleszólásával határozzák majd meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×