eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Brüsszel már hozzászokott a magyar csúszásokhoz"

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes úgy tudja, hogy jól haladnak a 4-es metróval kapcsolatos uniós tárgyalások. Az MSZP-s politikus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: természetes, hogy ekkora beruházásnál Brüsszel szigorú feltételeket szab a finanszírozásra.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes közölte: úgy tudja, hogy a tárgyalások jól haladnak, az pedig, hogy az unió szigorú feltételekhez köti a projekt megvalósulását, természetes.

A szervezet nagyon precíz és szigorú elszámolási rend szerint finanszíroz - tette hozzá -, de nemcsak Magyarország, hanem a többi újonnan csatlakozott állam tekintetében is.

Az Index hírportál információi szerint az Európai Bizottság a vártnál sokkal kisebb mértékben finanszírozná a 470-500 milliárdos forintos fejlesztést.

Horváth Csaba elmondta: más forrásokból is meg lehetne oldani a 4-es metró megépítését, de éppen azért lenne jó az Európai Unió kohéziós alapjából lehívni a szükséges 300 milliárd forintot, mert ez megkönnyítené a főváros más fejlesztéseit.

Nem tud fennakadásról

Az MSZP-s főpolgármester-helyettes kijelentette: nincs olyan információja, amely szerint fennakadás lenne a tárgyalásokban, de mivel óriási összegekről van szó, szerinte természetes, hogy az unió biztosítékokat kér.

A Magyarországon szinte általános csúszásokhoz Brüsszelben nagyjából "hozzá vannak már szokva" - közölte Horváth Csaba.

Emlékeztetett: Portugáliában is ebből a forrásból végezték el a metrófejlesztést, így Magyarországnak ezzel kapcsolatban különösebben nem kell aggódnia.Elaprózott rendszer

A jelenlegi szakképzési rendszer széttagolt, Budapesten mintegy 95 intézmény van. Ennek következtében a szaktudás és az oktatáshoz használt technikai eszközök is szétszóródnak - mondta az oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

Ezért döntött úgy a fővárosi önkormányzat, hogy ezeket koncentrálja, vagyis egy-egy épületbe helyezi el a külön-külön meglévő részeket, és ehhez koncentrálja a szakképzést is: a tantestületeket is úgy olvasztja majd össze, hogy az a lehető legmagasabb szaktudást biztosítsa a diákoknak - tette hozzá Horváth Csaba.

Ennek második szintje az iskolai szint, erről szól a tanulmány is: ennek lényege, hogy létrejöjjenek olyan felsőfokú szakképző intézmények, az úgynevezett TISZK-kek, azaz Térségi Integrált Szakképző Központok, amelyek az iskolák mellett nagyon magas szintű gyakorlati szaktudást adnak a diákoknak - közölte a főpolgármester-helyettes.

Ennek előnye - jelezte Horváth Csaba -, hogy azok a fiatalok, akik éppen csak kilépnek az iskola kapuján, aktuálisabb tudással rendelkeznek, mint azok, akik már évek óta a pályán vannak.

Még nincs hatástanulmány

Ehhez a modellhez - amelynek kivitelezése csak ezután kezdőik - kapcsolódik az a tanulmány, amelyet a Fidesz kért, ez azonban még nem készült el. A határideje 2006 decembere volt - mondta az MSZP-s politikus.

Emlékeztetett: a késedelem oka, hogy politikailag "nem állt fel a város", a bizottságok később kezdték meg működésüket, így több hónapos csúszással indulhatott csak meg a munka.

Előzetes tanulmányok az átalakítással kapcsolatban voltak, de a végleges hatástanulmány valóban nem készült még el - jelentette ki Horváth Csaba.

A kormánypárti politikus elismerte: a szakmai koncepció is menet közben alakult az Oktatási Minisztérium, illetve a Szakképzési és Munkaügyi Minisztérium között.

Ezért a fővárosnak a tárcák elképzeléseit és a hatástanulmányok eredményeit egyesítve úgy kell elkészítenie a terveket, hogy a minisztériumok által hamarosan kiírt pályázatokra is felkészült legyenek.Még csak elvi döntés van

Az elmúlt héten a fővárosi közgyűlésben csupán elvi döntés született arról, hogy mely iskolákaban kívánja főváros koncentrálni a szakoktatást.

A végső döntést az április 26-i közgyűlés hozza majd meg: ekkor az iskolák részletes javaslatai kerülnek a képviselők elé arról, hogyan valósuljon meg az átalakítás - közölte a főpolgármester-helyettes.

Horváth Csaba szerint az előttük álló időszakban "egyenrangú felek egyeztetésén alapuló folyamat" zajlik majd.

Egyenrangú felek egyesülnek

Az intézmények összeolvadását főpolgármester-helyettesi biztosok segítik majd, hiszen a főváros azt szeretné, hogy az intézmények úgy egyesüljenek, hogy az a legkisebb érdeksérelemmel járjon - jelentette ki a MSZP-s politikus.

Azt, hogy mely tanárok kerüljenek az összevont intézmény tantestületébe, a két iskola igazgatói közösen döntik el - közölte az oktatásért felelős főpolgármester-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×