eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Nem Magyarország a külföldi dolgozók álma

Minden évben csökken a külföldieknek kiadott munkavállalási engedélyek száma 2004 óta - áll a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal összesítésében. A legtöbb külföldi a szomszédos országok magyarlakta területeiről érkezik Magyarországra, utánuk a kínaiak következnek.

Nem Magyarország a külföldi munkavállalók álma, mivel a munkaügyi miniszter döntése szerint idén egyidejűleg legfeljebb 83 ezer külföldi dolgozhat az országban. Ehhez képest tavaly csak 54 721 ilyen engedélyt adtak ki, majdnem ugyanannyit, mint 2005-ben, és kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal összesítéséből az is kiderül, hogy 2004 előtt még minden évben tízezerrel nőtt azoknak a külföldieknek a száma, akik munkavállalási engedélyt kaptak Magyarországon.

A külföldi alatt természetesen zömében magyarajkúakat kell érteni: több mint 30 ezren közülük erdélyiek, majdnem tízezren kárpátaljaiak, kétezren pedig vajdaságiak. Utánuk következnek a kínaiak, akik közül 2006-ban 1470-en kaptak munkavállalási engedélyt. Sokkal kevesebben, de vannak mongol, japán, német, osztrák, francia, amerikai és vietnami vendégmunkások is.

Túlnyomó részük állandó munkát kapott; az összes kiadott engedélyből csak mintegy kétezer szólt mezőgazdasági szezonmunkára. A legtöbben a közép-magyarországi régióban dolgoznak.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országból érkezők száma 16 ezer, nekik csak regisztráltatni kellett magukat. Õk szinte kizárólag szlovák állampolgárok, és a Közép-Dunántúlon dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×