eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Megdöbbentek a szocialista képviselők

A Magyar Nemzet birtokába került az a tervezet, amelyet az Egészségügyi Minisztérium a több-biztosítós rendszer bevezetésére készített. A lapnak név nélkül nyilatkozó szocialista képviselők megdöbbentek a törvényjavaslat hallatán.

Alapjaiban változtatná meg a szakorvosi, azaz rezidensképzés rendjét az egészségügyi tárca. A továbbiakban az állam csak a hiányszakmákban állná a képzés költségeit - tudta meg a Népszabadság. A jelenlegi rendszerben több mint tízévnyi tanulás van egy orvos mögött, mire önállóan kezelhet egy beteget. Hat év orvosi egyetem, majd újabb két év rezidensképzés, ezt követően három-négy év szakmai gyakorlat, mire urológussá, sebésszé, nőgyógyásszá válhat valaki. A kétéves szakorvosi képzést 1999 óta támogatja az állam. A célra körülbelül 8 milliárd forintot költenek évente. Ebből az összegből a képzőhelyként kijelölt kórház biztosítja a kezdő orvosi bért és a képzés költségeit. A lap birtokába került tervezet szerint a tárca 2008-tól csak a hiányszakmákra jelentkezők képzését támogatná a mostani feltételek mellett. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 2200 rezidens helyett csak 150-200-an részesülnének a jelenlegi támogatásban.

A Magyar Nemzet birtokába került az a tervezet, amelyet az Egészségügyi Minisztérium a több-biztosítós rendszer bevezetésére készített. A lapnak név nélkül nyilatkozó szocialista képviselők megdöbbentek a kész törvényjavaslat hallatán, és emlékeztettek arra, hogy Gyurcsány Ferenc az egészségbiztosítás jövőjéről tartott konferencián azt mondta: még nincs döntés, két hónap áll rendelkezésre az érvek és ellenérvek ütköztetésére. A cikk a tervezet összegzi.

Az index.hu információi szerint Danks Emese helyett hamarosan új kormányszóvivőt vet be a Gyurcsány-kabinet. Információink szerint a hosszas válogatás győztese Demcsák Zsuzsa, a Tv2 korábbi riportere lesz. Az információt sem a Miniszterelnöki Hivatal, sem Demcsák Zsuzsa nem kommentálta.

Továbbra sem tolonganak a gyógyszerárusítási engedélykérelmekkel a regionális állami népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatoknál - számol be róla a Napi Gazdaság. Országosan eddig kilencven kérelem érkezett be a patikán kívüli szerek forgalmazása céljából, közülük 46 hiánypótlás alatt van, 15-öt pedig elfogadtak. Régiós körképükből kiderül, hogy a legtöbb potenciális érdeklődő még mindig a többiek tapasztalataira vár, ha ezek kedvezőek lesznek, valószínűleg megugrik a kérelmek száma.

A Világgazdaság cikke szerint a korrupcióra lehetőséget adó kiskapuk bezárása, és egy köztisztviselői etikai kódex megalkotása szerepel a közeljövőben megvalósítandó kormányzati feladatok között. A cselekvési program tavaszra készül el, és része lesz a kormányzat év végéig kidolgozandó korrupcióellenes stratégiájának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×