eur:
388.52
usd:
360.63
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az ügyvéd szerint a hevesi Fidesznek nincs igaza

Kevés az esély arra, hogy a bíróság törvényellenesnek minősítse a Heves megyei közgyűlés működését - véli Magyar György ügyvéd, aki közölte: általánosságban elmondható, hogy a magánjogi megegyezéseknek nem lehet közjogi kihatása.

Az ügyvéd azzal összefüggésben nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy a Fidesz Heves megyei közgyűlési frakcióvezetője szerint érvénytelen volt a testület elnökének megválasztása a múlt héten.

Herman István közölte, hogy az elnökre igennel voksoló, a Fidesz-frakcióból kilépett Ambrus Zoltánnak nem volt mandátuma a szavazáskor, hiszen korábban írásban vállalta, ha elhagyja a Fideszt, akkor mendátumáról is lemond. Részletek itt!

Magyar György: a magánjogi szerződésnek nincs közjogi hatása

Az egyezség részleteinek ismerete nélkül általánosságban elmondható, hogy a magánjogi szerződéseknek - például az, amikor a frakció tagja a frakcióval köt megállapodást - közvetlenül nem lehet közjogi kihatása - mondta az InfoRádiónak Magyar György ügyvéd.

A szakértő közölte: bár a belső jogviszonyban kötheti a tagot és a frakciót egy ilyen szerződés, az külső felekre nem hat ki.

Eszerint a közgyűlés összetételét és a mandátum megtartását nem befolyásolja az egyezség - véli Magyar György.

Az ügyvéd elmondta: volt már példa arra, hogy párt egy hasonló kérdésben akart pert indítani.

Akkor a kisgazda pártban voltak ilyen szerződések, és akkor is azt a következtetést kellett levonni, hogy a politikai jellegű belső megállapodásoknak közvetlen közjogi kihatásuk nincs, belső, polgári jogi elszámolás azonban elképzelhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×