eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tarlós: ezek "brutális lépések"

Elkerülhetetlen a szakképzés átalakítása a fővárosban, mert a szakiskolák csak 60 százalékos kihasználtsággal működnek. A döntést követő reakciók azért "hektikusak", mert a főváros túl gyorsan, de felületesen tájékoztatta az érintetteket. A Fidesz szerint minden koncepciót nélkülöz a "brutális lépés". Vélemények pro és kontra.

Mintegy tizenháromezer üres hely van a budapesti szakképző iskolákban, ez pedig olyan kiadásokkal jár, amelyeket a normatíva és az ahhoz adott fővárosi hozzájárulás nem tud fedezni - mondta az InfoRádiónak Schiffer János, a parlament kulturális bizottságának szocialista tagja.

A főváros már az idén is több iskolát von össze, néhány pedig nem működhet tovább a jelenlegi formájában - tette hozzá a volt oktatási főpolgármester-helyettes.

Az átalakítás lényege, hogy a szakközépiskolákból elviszik a gimnáziumi osztályokat, és olyan képzést próbálnak meg kialakítani, amelynek segítségével felvehetik a versenyt az általános gimnáziumokkal - mondta Schiffer János.

Emellett a szakközépiskolákban felszabaduló kapacitásoknak köszönhetően összevonják a szakmákat a gyakorlati képzésre koncentrálva - közölte a politikus.

Schiffer János szerint egyébként azért ilyen "hektikusak" a döntést követő reakciók, mert a választások miatt időzavarba került a főváros, így túl gyorsan, de nem kellő részletességgel tájékoztatták az érintetteket.

A hibát kijavítják - már tárgyaltak a polgármester-helyettesekkel és az iskolák vezetőivel is -, hiszen fontos, hogy mindenki átlássa az átalakításokat - mondta.

Tarlós szerint nincs koncepció

Tarlós István, a fővárosi Fidesz frakció vezetője szerint a húsz budapesti iskola tervezett megszüntetése mindenféle koncepció vagy stratégia nélkül történik.

Az ellenzéki politikus szerint nyilvánvaló, hogy ha a szakiskolák bezárását kilátásba helyezik, elveszik a gyerekek kedvét a jelentkezéstől, így pedig könnyedén kimutatható lesz az érdeklődés hiánya, amivel a bezárások szükségességét magyarázzák.

A városvezetési kezdeményezés iskolabezárási dömpinget eredményez, amely alapjaiban rengeti meg a szakképzés helyzetét - mondta Tarlós István.

A politikus emlékeztetett, az előző ciklusban éppen a liberális városvezetés ellenezte a változtatások megfelelő előkészítés nélküli bevezetését.

Tarlós István szerint a számítások "statisztikai bűvészmutatványok", de ha mégis valóságosak, ezeket a "brutális lépéseket" sokkal jobban elő kellett volna készíteni.

A fideszes politikus bírálta a fővárosi önkormányzatot. Szerinte a grémium tagjai olyan drasztikus intézkedések terveivel állnak elő, és vágnak hozzájuk "komoly képet", amelyek a valóságban teljesen megalapozatlanok, szakszerűtlenek és előkészítetlenek.John Emese, a fővárosi közgyűlés kulturális bizottságának alelnöke az InfoRádiónak elmondta: a szakképzés rendszerének átalakítási tervezete mind a kilencvenöt budapesti intézményről tartalmaz javaslatot, és bár a lista még változhat, húsz-huszonkét iskola kerülhet összevonásra.

John Emese hozzátette: még csak az egyeztetési folyamat elején vannak, végleges döntés nem született, a jelenlegi javaslatokat megtárgyalják majd a szakszervezetekkel és az illetékes intézményekkel is.

A szabad demokrata politikus elmondta, hogy az iskolák képviselői korábban már részt vettek az intézmények jövőjéről szóló beszélgetéseken, hiszen ilyenek nélkül nem lehetett volna elkészíteni a jelenlegi javaslatot sem.

Döntés a rendszer átalakításáról legkorábban a februári közgyűlésen születhet, tehát nagyjából egy hónapos egyeztetési időszak várható - fogalmazott John Emese.

A közgyűlés kulturális bizottságának alelnöke emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés 2006 júniusában fogadta el a szakképzés-fejlesztési stratégiáját: ennek érkeztek egy olyan pontjára, amikor már nemcsak beszélni kell a stratégiáról, hanem konkrét átalakításra is sor kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×