eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szili: a képviselők egy főosztályvezetőnél is kevesebbet keresnek

Új tagokkal bővülhet az Alkotmánybíróság február közepén - jelentette be az Országgyűlés elnöke a bírókat jelölő bizottság ülése után. Szili Katalin tájékoztatóján megvédte a parlamenti képviselők költségtérítési rendszerét is, amelyet az utóbbi időben bírálat ért a honatyák elszámoltathatatlansága miatt.

Áprilisra teljessé válhat a jelenleg 11 helyett csak 10 fővel működő Alkotmánybíróság.

Az Országgyűlés elnöke a bírákat jelölő bizottság ülése után azt mondta: a tanácskozáson már neveket is említettek a pártok képviselői, részletekről azonban nem adott tájékoztatást Szili Katalin.

A választás azért sürgős, mert tavaszra három bírónak is lejár a mandátuma.

Mint mondta: úgy tűnik, van készség a frakciók részéről arra, hogy 12-én megválasszák az új bírát.

A házelnök az ülés után megvédte a parlamenti képviselők költségtérítési rendszerét.

Szili Katalin szerint a honatyák juttatása 1990 óta nem nőtt olyan mértékben, mint az átlagkeresetek. Az InfoRádió felvetésére, hogy tudniillik nem a költségtérítés összegével van baj, hanem azzal, hogy a képviselőknek nem kell a juttatásukkal elszámolni, az Országgyűlés elnöke kitérő választ adott.

"Költségátalányról van szó, amely nemcsak útiköltséget tartalmaz, hanem legalább tíz olyan tételt, ami a képviselőnek jár. Ez nem egy egyedi eset, nem csak Magyarországon van, tessék például összehasonlítani az evával" - mondta a házelnök.

A házelnök emlékeztetett: a szállásköltségeket korábban el kellett a képviselőnek számolnia.

Ha az öt parlamenti párt ragaszkodik hozzá, vissza lehet állítani az előző költségtérítési rendszert - tette hozzá.

Szili Katalin szerint a magyar képviselők kevesebbet keresnek, mint egy minisztériumi főosztályvezető, az európai országok között pedig az alsó harmadban van Magyarország a képviselői juttatások összegét tekintve.

Az Országgyűlés elnöke beszélt arról is, hogy a parlament a 12-én kezdődő héten először az Alkotmánybíróság által előírt törvényekkel foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×