eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Legfeljebb a folyosón látják el a betegeket"

A főpolgármester szerint az egészségügyi miniszter közép-magyarországi régióra vonatkozó ágyszámcsökkentési javaslata veszélyezteti a fővárosi betegellátást. Demszky Gábor szerint az átalakítást nem lehet elvégezni tavaszig. Egyetért vele az SZDSZ fővárosi szakpolitikusa is, aki szerint tragikus következményei lehetnek, ha Molnár Lajos javaslata megvalósul.

A főpolgármester Molnár Lajos egészségügyi miniszterhez írott levelében közölte: a közép-magyarországi régióban javasolt 5.785 aktív, gyógyításra szánt ágy megszüntetése 30 százalékos csökkentést jelent, ez pedig a több mint 15 ezer országosan leépíteni tervezett ágy harmadát jelenti.

Demszky Gábor aggályosnak tartja az egyes szakmacsoportokban történő ágyszámcsökkentést is, és nem látja biztonságosnak a fővárosi lakosok ellátását, hiszen a fővárosi tulajdonban lévő intézményekben 7.881 aktív kapacitásból 1.977 ágy megszüntetésére tett javaslatot az egészségügyi miniszter.

A főpolgármester az átalakítások határidejét sem érzi tarthatónak.

"A tervezett változtatásokat három hónap alatt nem tartom megvalósíthatónak. Az ilyen nagyságrendű ágyszámcsökkentés veszélyezteti a fővárosi önkormányzati intézmények betegellátását" - fogalmaz levelében Demszky Gábor.

A főpolgármester levelében emlékezteti a minisztert, hogy a főváros az elmúlt években folyamatosan racionalizálta egészségügyi intézményeit, amelynek során ágyakat szüntettek meg, osztályokat vontak össze.

Nem adnák a Schöpf-Mereit

A Fővárosi Önkormányzat nem tartja elfogadhatónak a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ Kht. megszüntetését sem.

Demszky Gábor ezt azzal indokolta, hogy az intézményben a szülészeti-nőgyógyászati ellátás mellet a fővárosban speciális, nagy hagyományú koraszülött-ellátás folyik, amely hozzájárult a budapesti koraszülött-halálozás visszaszorításához.A fővárosi közgyűlés szocialista egészségpolitikusa a budapesti kórházak átalakítását célzó miniszteri tervekről azt mondta: a probléma abból adódik, hogy olyan mértékű a keretszám-elvonás, ami egyes esetekben valóban veszélyeztetheti az ellátást.

Havas Szófia felhívta a figyelmet arra, hogy a lista csak javaslat, amelyet a regionális egészségügyi tanács módosíthatja. Igaz, ennek előfeltétele a tanácson belüli megállapodás.

A szakpolitikus megjegyezte, hogy benne is felmerültek a Fidesz által felvetett alkotmányos aggályok, miszerint felülbírálhatja-e egy miniszteri javaslat az önkormányzati törvényt. Ez utóbbi szerint ugyanis az önkormányzatok felelősek az önkormányzati tulajdonú egészségügyi intézmények működéséért.

"Az önkormányzati is csak akkor zárhat be egy intézményt, ha biztosítja az ellátást. Akkor képzelhető el, hogy a miniszter döntsön, ha biztosítja az ellátást a régión belül" - vélekedett Havas Szófia.

Szolnoki: kivitelezhetetlen a javaslat

A Fővárosi Közgyűlés Egészségügyi és Szociálpolitikai Bizottságának szabaddemokrata elnöke szerint a budapesti kórházátalakítás - ahogy azt a miniszteri javaslat előírá - három hónap alatt kivitelezhetetlen.

Szolnoki Andrea lát esélyt a tervezet módosítására, szerinte a változtatás szükségességéről az egész kormányt meg kell győzni.

A miniszter javaslatának megvalósulása esetében azonban Szolnoki Andrea csak a dolgozók elkötelezettségében bízik. Ha nincs elég ágy, akkor a folyosón láthatják el a betegeket, illetve OEP-finanszírozás nélkül, ami viszont a kórházak csődjét jelenti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×