eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Drasztikusan csökkenhet a benzin ára

Világszerte egyre népszerűbbek a növényi összetevőjű üzemanyagok, ami miatt egyes elemzők szerint jelentősen, akár 40 dollárra is csökkenhet a nyersolaj ára. Ilyen típusú üzemanyag Magyarországon is kapható lesz, igaz, egyelőre még kevés helyen.

A Világgazdaság arról ír: világszerte olyan ütemben hódítanak a növényi összetevőjű üzemanyagok, hogy emiatt egyes elemzők szerint hamarosan 40 dollárra eshet a nyersolaj ára. A kevésbé derűlátók is bíznak a 60-62 dolláros felső határában. Magyarországon január elsejétől egyébként jövedékiadó-mentes a 85 százalékban etanolt tartalmazó E85-ös benzin, bár sokat spórolni rajta nem lehet, mivel többet fogyaszt az autó belőle. Az első kutakat egyébként január végén, vagy február elején adják át Magyarországon. A nyugati féltekén irányadó amerikai típusú könnyűolajfajta hordónként ára egyébként a szerdai záráskor a New York-i tőzsdén 58,32 dollár volt, az északi-tengeri Brent Londonban 57,96 dolláron zárt.

"Háztájira" vált a posta - írja a Népszabadság. Ezer hivataláról lemond a Magyar Posta: a kistelepüléseken vállalkozásokra bíznák az üzemeltetést, és számos városi hivatal bezárását tervezik 2009-ig. A napilap értesülései szerint már megkezdődött annak az előkészítése, hogy egyes településeken független vállalkozókra bízzák a küldemények felvételét, illetve az állandó postahelyek feladatainak ellátását. A postamesterséget vélhetően más vállalkozás mellett lehetne vinni - a korábbi tapasztalatok szerint így érdemes. Így a kézbesítő nem dolgozhat majd vállalkozóként a postának, ám a vendéglőben, közértben működtethető a hivatal. A cikk a külföldi példákat veszi számba, és azt vizsgálja: mivel járna a változás.

A Magyar Nemzet úgy véli: magyarok tízezrei intézik ügyeiket, illetve költik el pénzüket különböző szolgáltatásokra külföldön. Ennek oka a százezrekben és milliókban mérhető megtakarítás mellett az is, hogy az adóhivatal Bécsben, Münchenben vagy éppen Pozsonyban nem bukkan rá "ügyfeleire". Eközben Budapesten a csatlakozás óta egyre több a külföldi rendszámú, hazai tulajdonban lévő gépkocsi - fogalmaz a cikk.

A tárcák többsége teljesítette a 2006-os leépítési tervet - adja hírül a Napi Gazdaság. Az elbocsátásokat csak néhány - gyes, gyed, vagy tartós betegség miatt - védettséget élvező munkavállaló úszta meg átmenetileg a távozást. A kép vegyes: a gazdasági tárcánál a főosztályvezetőkre, a szociálisnál a nőkre, az önkormányzatinál az 50 év felettiekre járt rá a rúd. A minisztériumok az üres státuszhelyek leadásában rejlő lehetőségeket is kihasználták. Többségük egy lépésben csökkentette létszámát - írja a napilap.

Ausztria ma már az egyik legnépszerűbb úticélja a magyar síelőknek, és többen döntöttek már saját ingatlan vásárlása mellett nyugati szomszédainknál - írja a portfolio.hu. Akik nem csupán üdülési céllal szeretnének apartmanhoz jutni az Alpokban, hanem befektetésként vennének ingatlant, azoknak ma már számos lehetőség nyílik többek között bérbeadásra és Ausztriában felvett jelzáloghitelre is. A portál az árakat hasonlítja össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×