eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gyógyszerek tűnhetnek el az új törvény miatt

Kivonhatnak egyes, veszteséges orvosságokat a piacról a magyar gyógyszergyártók jövőre - mondta a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője. Tóth Judit azzal indokolta a várható lépést, hogy a hétfőn elfogadott gyógyszergazdaságossági törvény alapján fizetendő "sarc" elviszi a nyereségük nagy részét. Azt kérik az államfőtől, hogy ne írja alá a törvényt.

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott jogszabály szerint a tb-tmogatás 12 százalékát vissza kell fizetniük a gyártóknak, ám ha túllépik a gyógyszerkasszát, akkor további hozzájárulásokat kell fizetniük. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége szerint ez az érintetteket a közteherviselés alkotmányos alapelveibe ütköző módon kötelezi befizetésre - mondta az InfoRádiónak a szövetség szóvivője.

Ez az egész magyar gyógyszeripar ellehetetlenüléséhez vezet - hangsúlyozta Tóth Judit, hozzátéve, hogy számításaik szerint a törvény nyomán kiróható befizetési kötelezettségek számos magyar vállalat esetében meghaladják a Magyarországon termelt nyereséget.

A törvény alapján fizetendő "sarc" a szóvivő szerint még a nagyobb cégeknél is elvonja a nyereség kétharmadát, így vissza kell fogniuk a kutatás-fejlesztési tevékenységet, és csökkenteniük kell a beruházások mértékét is.

Ezenkívül előfordulhat az is, hogy szüneteltetik, vagy teljesen le is állíthatják a kis profitot hozó, vagy akár veszteséges gyógyszerek gyártását is - mutatott rá Tóth Judit, aki szerint egy ilyen helyzetben, a nyereségük nagy részének elvonása után nem várható el a gyártóktól, hogy az olcsóbb, kis profitot jelentő generikus termékek gyártására fordítsák kapacitásaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×