Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gazsó: pártrendszerünk képtelen a problémák megoldására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A megszorításokat nem lehet magyarázat nélkül végrehajtani, mert úgy a társadalom nem fogja elfogadni - mondta Gazsó Ferenc, az MTA Politikatudományi Intézetének professzora. Véleménye szerint a jelenlegi problémákat csak úgy lehet megoldani, ha a nagy pártok konszenzusra törekszenek.

A Magyarország hatalmi központjában lévő pártrendszer a jelek szerint képtelen arra, hogy a társadalomban felhalmozott problémákat megoldja - vélekedett Gazsó Ferenc.

A Századvég Alapítvány a 2006-os választások utáni időszakot elemző konferenciáján a politológus kijelentette: a jelenlegi rendszer generálja a konfliktusokat, társadalmi megosztottságot gerjeszt, és a párthatalmi törekvéseket a társadalmi érdek elé helyezi.

Gazsó Ferenc szerint az a politika, amire a választók igent mondtak, folytathatatlannak minősült.

Ezért a kormányzati tevékenységben alapvető társadalompolitikai fordulat következett be. Elkerülhetetlen lett az államháztartási hiány csökkentése - tette hozzá.

A politológus szerint ugyanakkor a társadalmat váratlanul érték a megszorítások. Ennek köszönhetően vesztette el a támogatottságát az MSZP a parlamenti választások után.

A választók az önkormányzati választásokon fejezték ki, hogy ezt a politikai fordulatot nem hajlandók elviselni - mutatott rá Gazsó Ferenc.

Egy olyan programot hajtanak ma végre Magyarországon, amelyhez nem lehet társadalmi támogatást szerezni - vélekedett Gazsó Ferenc. A politológus ezt azzal magyarázta, hogy a program a társadalom nagy részének érdekeit rövid és hosszú távon is sérti.

"A tűrőképesség fenntartása is csak akkor lenne lehetséges, ha az ellenzék legalábbis belenyugvóan fogadná ezt a folyamatot, tehát nem tanúsítana aktív ellenállást a tekintetben, hogy ezt a programot realizálni lehessen" - fogalmazott a politológus.

Gazsó Ferenc szerint ezért konszenzuskényszer van a nagy pártok között, a jelenlegi problémák megoldására csak így van lehetőség. Jelenleg azonban ez a folyamat nem tart sehol - jegyezte meg a professzor.

Egy társadalmat nem lehet megreformálni anélkül, hogy a társadalom jelentős része a változások szükségességét megértené. A jelenlegi indokokkal ezt nem lehet elérni, ezért párbeszédre lenne szükség a politikai vezetők között - hangsúlyozta Gazsó Ferenc.