eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Láng: ez a megközelítés jó kompromisszum lehet a pártoknak

A globális éghajlatváltozást elsősorban a meteorológia események szélsőséges formáinak gyakoribb és intenzívebb megjelenésével érezzük majd. Erről Láng István akadémikus, a magyarországi globális klímaváltozás program vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ezek nagyobb gazdasági és társadalmi problémákat okoznak majd, gyakrabban lehetnek majd árvizek, aszályok, hőséghullámok és szélviharok, az állati kártevők pedig délről egyre északabbra vándorolnak - mondta a kutató.

Láng István szerint fel kell készülnie az energiapolitikának a légkörbe juttatott széndioxid mennyiségének minimalizálására.

Igaz, Magyarország csak 0,5 százalékkal járul hozzá a globális felmelegedéshez, de ha mi nem teszünk lépéseket, akkor nincs jogunk másokat számon kérni - tette hozzá.

A természeti csapások ellen elsősorban az alkalmazkodással kell védekezni. Erről szól az úgynevezett VAHAVA-projekt, amely a változás, a hatás és a válaszadás programja - mondta az akadémikus.

Közölte: a program nemzeti éghajlatváltozási stratégia elfogadását javasolta. A stratégia elkészítése államigazgatási munka, amelyet a környezetvédelmi tárca koordinál.

A munka folyamatban van, jövő márciusra elkészülhet a tervezet, utána a kormány, majd az Országgyűlés elé kerül. Jellege: legyen egy 20-25 évre szóló irányelvrendszer, amelyet a mindenkori kormányok két éves cselekvési programokra bontanak - fűzte hozzá.

Láng István szerint ez a megközelítés jó kompromisszum a politikai erők számára.

A tudós kulcskérdésnek nevezte a mezőgazdaság és vízgazdálkodás alkalmazkodását a változásokhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×