eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kételyek ellenére lesz csipkártyás rendszer a metrón

Új pályázatot ír ki a BKV a csipkártyás jegyrendszer bevezetésére, annak ellenére, hogy a főváros nem látja biztosítottnak a beruházás megtérülését. Kós András, a projekt vezetője szerint az előző tender érvénytelenítése miatt legkorábban 2008 tavaszára épülhet ki a rendszer a budapesti metróban.

Az új közbeszerzési pályázat hasonló lesz az eredetihez, ám a lebonyolítását lényegesen gyorsabb átfutási idővel képzeli el a BKV, mint a korábbi, érvénytelenített eljárásét - mondta az InfoRádiónak Kós András.

A legkorábban azonban így is csak 2007 áprilisában köthetik meg a nyertes pályázóval a szerződést, és azután legalább egy évbe telik, amíg működőképes lesz a rendszer.

Az eredeti tervek szerint a csipkártyás jegyellenőrző rendszer kiépítését már jövő év elején megkezdték volna a kis földalattin, és 2007 végére minden metróvonalon működött volna.

A BKV szerint a 60 milliárdos beruházás 12 év alatt térül majd meg, ebben azonban kételkedik a főváros vezetése.

Arra a kérdésre, hogy ennek ellenére miért ragaszkodnak az új rendszerhez, Kós András úgy válaszolt: csak az lehet a vita tárgya, hogy bekövetkezik-e az a nagymértékű "blicceléscsökkenés", amit a BKV vár.

"Ma reálisan 15-20 százalék között van a bliccelés mértéke. Mi azt feltételezzük, hogy 6 százalékkal tudjuk ezt csökkenteni azzal, hogy a metróállomásokat és a forgalmasabb hévállomásokat lezárjuk. Ez nem túlzás" - vélekedett Kós András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×