eur:
389.45
usd:
364.38
bux:
68253.04
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagy Imre termet és emléktáblákat avattak a Parlamentben

Felavatták a Nagy Imre termet, a miniszterelnök 1956-os parlamenti dolgozószobáját, valamint Nagy Imre és Mindszenty József bíboros prímás emléktábláját a Parlamentben.

Felavatták a Nagy Imre termet, a miniszterelnök 1956-os parlamenti dolgozószobáját az Országházban.

"A Nagy Imre terem arra figyelmeztet minket, hogy kötelességünk óvni a demokráciát, amit megteremtettünk, és emlékeznünk kell a mártír miniszterelnökre, valamint azokra, akik életüket vagy szabadságukat áldozták a forradalomért" - mondta köszöntő beszédében Szili Katalin.

A házelnök hangsúlyozta: 1956 az egész nemzet dicsősége, eszméi a jövő alappilléreit jelentik.

Mécs Imre 1956-os halálraítélt, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Nagy Imrében és Mindszenty József bíborosban közös az a sziklaszilárd jellem és erkölcsi tartás, amely példa lehet a mai erkölcs és minta nélküli világban.

Mécs Imre hangsúlyozta: Nagy Imre utolsó lélegzetvételéig hű maradt a magyar néphez, a forradalomhoz és eszméihez, így méltán lett a forradalom szimbóluma.

A Parlament főemelet 61. szám alatt lévő szoba ajtaján nem csak a Nagy Imre terem felirat jelzi, hogy a néhai miniszterelnök dolgozószobájában járunk, hanem bent egy emléktáblát is elhelyeztek, amelyen Nagy Imre perében az utolsó szó jogán elmondott szavai szerepelnek: "Kegyelmet nem kérek".

Az emléktábla mellett bekeretezve ott áll Nagy Imre 1956. november 3-án kiadott megbízó levele a szovjet csapatok kivonásáról szóló tárgyalásokra, valamint az a fénykép, amelyen október 23-án beszél a tüntető tömeghez a Parlament erkélyéről.

Emléktáblákat is avattak

Felavatták Nagy Imre mártír miniszterelnök és Mindszenty József bíboros prímás emléktábláját a Parlamentben.

Az emlékművet annak a szobának a bejáratánál helyezték el, ahol 1956-ban az október 30-án megalakult Szabad Kossuth Rádió stúdiója működött, és ahol Nagy Imre miniszterelnök november 1-jén, Mindszenty József, bíboros-prímás pedig november 3-án emlékezetes beszédét elmondta.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke felidézte, hogy a mártír miniszterelnök itt, a Szabad Kossuth Rádióból hirdette meg az ország függetlenségét. Az emléktábla, amelyen idézik Nagy Imre szavait, erre mindig emlékeztetni fog.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arra emlékezett, hogy Mindszenty József kimondta: a Nagy Imre-kormány célja európai jogállam megteremtése, amelyet csak összefogással lehet létrehozni. Ezek a gondolatok ma is érvényesek.

Az avatáson jelen volt Mandur László szocialista és Harrach Péter kereszténydemokrata parlamenti alelnök, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, Szabó Zoltán, az MSZP és Csáky András, az MDF frakcióvezető-helyettese, a Nagy Imre Társaság tagjai.

Jelen volt továbbá a mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin, valamint a Szabad Kossuth Rádió két akkori bemondója, Bőzsöny Ferenc és P. Debrenti Piroska.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Két hetes ultimátumot adott a kormányzat a hazai üzemanyagpiaci szereplőknek, ez alatt az idő alatt a régiós középmezőnybe kell eljuttatni a magyar benzint és a dízelt. A Mol már meg is tette az első nagy lépést, mindkét terméknél 10-10 forinttal csökketette a kiskereskedelmi árrését, ezt a piac többi szereplője is nagyjából lekövette. A kormányzat a múlt héten a benzin esetében 27, a dízelnél pedig 10 forintos relatív árcsökkenés szükségességét jelezte, ami a benzinkutak hasznának visszavágásával valósulhat szerintük meg: felmerül a kérdés, hogy hogyan is alakulhat a kisebb, független benzinkutak nyeresége abban az esetben, ha valóban megtörténik az árrés összehúzása? Megéri az új környezetben üzemeltetni a kutakat? Mi a nagy veszélye a piaci folyamatokba való belenyúlásnak? Eljön a „benzinkutak bosszúja"?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×